poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Kasza kukurydziana z parmezanem i warzywami

Kasza kukurydziana to ciekawy pomysł na urozmaicenie śniadania. Odpowiednie dodatki sprawią, że będzie smaczna, dlatego w tym celu podkręciłam ją serem grana padano. Przygotowana w ten sposób kasza jest niezwykle kremowa, warzywa zaś przełamują całość. Doprawiłam je tymiankiem, ale możesz go zamienić na swoje ulubione przyprawy.


Składniki na 2 porcje:
Na kaszę:
90g kaszy kukurydzianej (ok. 1/2 szklanki)
1,5 szklanki wody
1 łyżka masła (10g)
3 łyżki parmezanu lub grana padano
Sól do smaku
Szczypta pieprzu

Duszone warzywa:
1/2 cukinii
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1 pomidor malinowy
4 pieczarki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Gotującą wodę posolić, wrzucić kaszę i gotować około 10 minut pod przykryciem. Odstawić na kolejne 10 minut. Kaszę gotować w proporcji 1:3, tzn. na pół szklanki kaszy - 1,5 szklanki wody
  2. Do kaszy dodać masło i parmezan oraz szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszać.
  3. Warzywa pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Smacznego!

1 komentarz:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)