poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami

Połączenie czekolady i wiśni to jedna z moich ulubionych kombinacji smakowych. Jestem pewna, że ten wypiek trafi w Twój gust, gdyż jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Znakomicie sprawdzi się dla osób na diecie bezmlecznej lub wegańskiej. W dodatku możesz zjeść go także na śniadanie, dzięki temu, że użyłam do niego zdrowych składników.


Składniki na formę 20x20cm:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
120g erytrytolu
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
Szczypta soli
1 szklanka napoju owsianego
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka aromatu waniliowego
100g posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
Ok. 150g wiśni

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. W innej misce ubij roztopiony olej, mleko owsiane, wanilię i sok z cytryny.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj posiekaną gorzką czekoladę lub groszki czekoladowe. Dokładnie wymieszać.
  5. Wlać ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
  6. Ułóż wydrylowane wiśnie na cieście.
  7. Piec około 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

6 komentarzy:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)