Połączenie czekolady i wiśni to jedna z moich ulubionych
kombinacji smakowych. Jestem pewna, że ten wypiek trafi w Twój gust, gdyż jest
bardzo łatwy w przygotowaniu. Znakomicie sprawdzi się dla osób na diecie
bezmlecznej lub wegańskiej. W dodatku możesz zjeść go także na śniadanie,
dzięki temu, że użyłam do niego zdrowych składników.
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
120g erytrytolu
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej
Szczypta soli
1 szklanka napoju owsianego
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka aromatu waniliowego
100g posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków
czekoladowych
Ok. 150g wiśni
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W innej misce ubij roztopiony olej, mleko owsiane, wanilię i sok z cytryny.
- Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodaj posiekaną gorzką czekoladę lub groszki czekoladowe. Dokładnie wymieszać.
- Wlać ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
- Ułóż wydrylowane wiśnie na cieście.
- Piec około 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) Czekolada i wiśnie to rzeczywiście wspaniałe połączenie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubimy:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Noworocznie.
Pyszne! Właśnie zrobiłam, dzięki :)
OdpowiedzUsuń