środa, 4 kwietnia 2018

Kotlety z fasoli i pieczarek

Bezmięsne kotlety robiłam z różnych składników - od kasz po warzywa. Muszę jednak przyznać, że najbardziej lubię te ze strączków, gdyż są wartościowym źródłem białka, doskonale zastępują mi mięso a do tego mogę podać je z dowolnymi dodatkami. Przeważnie je piekę, gdyż od razu mogę zrobić ich większą ilość, bez długiego stania przy kuchence.
Tym razem w głównej roli wystąpi biała fasola. Mam wrażenie, że obecnie trochę zapomniana i kojarzona z zupą fasolową. Tak naprawdę dopiero od niedawna odkrywam ją na nową. Przez swój neutralny smak może być bazą wielu dań, nie tylko wspomnianej zupy, ale i kotletów, pasztetów, past na kanapki czy nawet słodyczy. Tym razem połączyłam ją z pieczarkami i cebulką, doprawiłam majerankiem, uformowałam kotlety, które następnie upiekłam i podałam w towarzystwie kaszy owsianej z warzywami oraz meksykańską salsą. Doskonale pasować  tu będzie także pikantny sos pomidorowy.


Składniki  16 sztuk:
Na kotlety:
400g białej fasoli (u mnie fasola jaś z Radix-bis)
500g pieczarek
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/2 pęczka pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka lub więcej majeranku
Sól
pieprz

Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie, zmienić wodę i gotować do miękkości ok. 1-1,5h (w zależności od wielkości fasoli). Pod koniec posolić do smaku i odstawić do ostudzenia. Zblendować na jednolitą masę.
  2. Pieczarki pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Usmażyć na oliwie do miękkości, przełożyć do fasoli. Dodać posiekaną pietruszkę. Zblendować na jednolitą masę. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem lub oliwą. Formować kotleciki, gotowe układać na blaszce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut na jednej stronie, przekręcić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut. 
Kasza z warzywami:
składniki na 6 porcji podawane z kotletami:
200g kaszy owsianej lub innej ulubionej (u mnie owsiana z Radix-bis)
3 paczki mrożonych warzyw każda po 450g (lub ugotowane ulubione warzywa)*
1 łyżka oliwy z oliwek
Słodka papryka w proszku
ulubione zioła do smaku
Sól

*poza sezonem dość często używam mrożonych warzyw, wg mnie są o wiele lepsze w smaku niż te świeże, w sezonie polecam ugotowaną fasolkę szparagową, podsmażoną cukinię etc. Tak naprawdę, co lubisz. Ja często gotuję większe ilości różnych warzyw i komponuję z nich posiłki.

Przygotowanie:
  1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa mrożone dusić do miękkości na łyżce oiwy. Wymieszać z ugotowaną kaszą. Doprawić do smaku solą, słodką papryką w proszku i ziołami.
Smacznego,
Anulla

18 komentarzy:

  1. w sam raz po świętach, zdrowe i lżejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, i piękny talerzyk -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna sprawa :) Muszę spróbować!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Super danie :) Lekkie, ale można się nim najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też najbardziej lubię takie ze strączkami, są super sycące :) Pysznie Twoje wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kotlety z fasoli. Z pieczarkami smakują super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem przekona, że smakują pysznie. Sama chętnie bym takie zrobiła i zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kotlety mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. TEŻ ROBIŁAM KIEDYŚ KOTLETY Z FASOLI BYŁY PYSZNE, ALE NIESTETY MOIM DOMOWNIKOM NIE PRZYPADŁY DO GUSTU.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kotleciki zapowiadają się bardzo smakowicie. A taką kaszę zjadłabym z ogromną chęcią. Lubię miksy warzyw i kaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubimy takie bezmięsne kotleciki i trzeba te też kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie dietetyczne potrawy. Czasem mięso też może sie znudzić, a groch jest smaczny i sycący :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam pyszności, uwielbiam takie kotlety :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smaczna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)