niedziela, 17 września 2017

Gulasz z kotletów sojowych z warzywami

Odkąd zmieniłam swój sposób żywienia rzadko kupuję gotowe półprodukty, ale czasami są takie dni, że coś do mnie krzyczy: ZJEDZ MNIE! Tak było właśnie z kotletami sojowymi. Średnio przepadam za panierowanymi daniami, a to jeden z popularniejszych sposobów na przygotowanie kotletów sojowych, dlatego swoje zrobiłam w zupełnie innej wersji. Postanowiłam do nich dodać sporą ilość warzyw oraz przecier pomidorowy i wyszło mi coś na wzór gulaszu w wersji wege. Do tego wystarczy ugotować kaszę lub makaron i mamy gotowy posiłek. 


Składniki na 4 porcje:
200g kotletów sojowych
2 duże papryki  (u mnie żółta i czerwona)
1 cukinia
500ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
Kilka większych pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
Opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka cząbru (można zastąpić np.  oregano)
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Kotlety sojowe ugotować pod przykryciem w bulionie lub wodzie ok. 8 minut. Następnie je odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  2. W tym czasie cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię i pieczarki w półtalarki. Posolić. Smażyć kilka minut do miękkości. 
  3. Następnie dodać pokrojone w większą kostkę papryki oraz kotlety sojowe (również pokrojone w kostkę). Chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Dusić chwilę do odparowania nadmiaru wody z pomidorów. 
  4. Podawać z ulubioną kaszą, ryżem lub makaronem.
Smacznego,
Anulla

25 komentarzy:

  1. Kiedyś często takie kotlety robiłam. Z warzywami. Bardzo mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Very delicious and special...

    OdpowiedzUsuń
  3. No i super propozycja! Zapisuję, bo ja zawsze kotlety sojowe panieruję, a tu taka fajna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie, u mnie cukinia i papryka to podstawa, używam je w wielu daniach, ciekawy pomysł na połączenie z kotletami sojowymi :).

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kiedyś podobny :) kotlety sojowe są fajnym półproduktem, który daje duże pole od popisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda i jestem pewna, że smakuje również wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę zrobić.
    Dawno nie kupowałam takich kotletów sojowych.
    Muszę się zaopatrzyć.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam kotletów sojowych ;) To danie prezentuje się bardzo pysznie, kolorowo, pożywnie i zdrowo :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na gulasz, lekki i kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy pomysł na bezmięsny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł na pyszne danie, podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. wieki nie jadłam kotletów sojowych! smakowicie je połączyłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Raz jadłyśmy kotlety sojowe i niezbyt nam smakowały ale w taki sposób przygotowane to chętnie byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię kotlety sojowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak na nie-mięso wygląda bardzo przekonywująco ten gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo smakowicie:0

    OdpowiedzUsuń
  17. Kotlety sojowe w innej odsłonie ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawa propozycja. Do wyprobowania. Pozdrawiam☺

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)