To ciasto powstało pod wpływem czyszczenia lodówki.
Leżały w koszyku dwa dojrzałe banany, w lodówce jedna większa cukinia, co do której nie
miałam pomysłu do czego ją użyć. Stwierdziłam, że idealnie pasują do ciasta, które
zobaczyłam u Natalii. Do tej pory robiłam wypieki albo tylko z cukinii albo z banami, tym razem połączyłam je w całość. Wyszedł z tego wilgotny i słodki chlebek, który doskonale smakuje posmarowany masłem orzechowym lub domowym dżemem.
Do tej pory nie opublikowałam Wam żadnego ciasta z cukinią, gdyż do wszystkich eksperymentów byłam dość czepliwa, zawsze coś mi nie pasowało. Ten wypiek mnie kupił, szczególnie zjedzony na śniadanie z masłem orzechowym i świeżymi owocami!
Do tej pory nie opublikowałam Wam żadnego ciasta z cukinią, gdyż do wszystkich eksperymentów byłam dość czepliwa, zawsze coś mi nie pasowało. Ten wypiek mnie kupił, szczególnie zjedzony na śniadanie z masłem orzechowym i świeżymi owocami!
3/4szklanki mąki gryczanej*
3/4 szklanki płatków owsianych (górskich) lub mąki
owsianej**
1/4szklanki gorzkiego kakao
2 duże dojrzale banany
1 i 1/4 szklanki startej na grubych oczkach i odciśniętej cukinii (1 większa sztuka)
2 jajka
1/4szklanki oleju (np. rzepakowego lub roztopionego
kokosowego)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (zwykłego lub
bezglutenowego)
opcjonalnie 1-2 łyżki słodzidła jeżeli wolicie słodsze wypieki np. miód, ksylitol (ja nie dawałam)
opcjonalnie 1-2 łyżki słodzidła jeżeli wolicie słodsze wypieki np. miód, ksylitol (ja nie dawałam)
*mąkę gryczaną domowym sposobem możecie uzyskać poprzez
zmielenie na wysokich obrotach np.w młynku do kawy - kaszy gryczanej niepalonej
**osoby z nietolerancjami powinny użyć płatków lub mąki
bezglutenowej, w przypadku użycia płatków należy je zblendować na mąkę
Przygotowanie:
- Banany obrać i rozgnieść widelcem, wbić jajka i dodać olej. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać odciśniętą cukinię i ponownie wymieszać.
- Do oddzielnej miseczki wsypać mąki i kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wymieszać. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych mieszając trzepaczką.
- Gotowe ciasto przełożyć do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego,
Anulla
Super pomysł, takie śniadanie to świetny początek dnia :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty :)
OdpowiedzUsuńOj tak, to idealny początek dania :) Bardzo lubię chlebki bananowe :)
OdpowiedzUsuńPycha :-) porywam duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńMa śliczny kolor i smak zapewne także - podoba mi się bardzo skład ;)
OdpowiedzUsuńVery delicious. That is a great recipe!
OdpowiedzUsuńCiasto idealne:)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że taki chlebek to ja bym chciała zjeść.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Po prostu piękny!
No i zapewne smakuje super.
Pozdrawiam :)
Wspaniale wygląda! Chętnie skosztowałabym kawałeczek :))
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda ten chlebek <3
OdpowiedzUsuńCukinia to jednak cud swiata :D tyle pysznosci mozna z niej stworzyć! :D
http://czynnikipierwsze.com/
Znam i bardzo lubię, pycha☺
OdpowiedzUsuńMam ochotę na taki pyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńCiasta czekoladowe z cukinią to chyba ostatnio mój numer 1 wśród fit wypieków :D A w połączeniu z masłem orzechowym rzeczywiście smakuje bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńZ bananami i mąką gryczaną to nasze ulubione ciacha :D
OdpowiedzUsuńFajny, nietypowy pomysł :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym kawałek takiego chlebka :D
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńVery tasty recipe+ Really great.
OdpowiedzUsuńCiekawe jaki jest smak takiego chlebka?
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku na taki chlebek! Oj, jadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńRobiłem kiedyś to ciasto i do teraz pamiętam ten cudowny smak :)
OdpowiedzUsuńlubię te bananowe chlebki <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mega wilgotne czekoladowe ciasta!
OdpowiedzUsuńJednym słowem super! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta ☺
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńLubią proste przepisy. Ciasto wygląda b. smacznie:)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste ciasto :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę upiec!
OdpowiedzUsuńczym zastapic qiwes bo mam nietolerancje ?
OdpowiedzUsuńJaki składnik chcesz zastąpić? :)
Usuń