niedziela, 10 września 2017

Chlebek bananowy z cukinią/ Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami

To ciasto powstało pod wpływem czyszczenia lodówki. Leżały w koszyku dwa dojrzałe banany, w lodówce jedna większa cukinia, co do której nie miałam pomysłu do czego ją użyć. Stwierdziłam, że idealnie pasują do ciasta, które zobaczyłam u Natalii. Do tej pory robiłam wypieki albo tylko z cukinii albo z banami, tym razem połączyłam je w całość. Wyszedł z tego wilgotny i słodki chlebek, który doskonale smakuje posmarowany masłem orzechowym lub domowym dżemem.
Do tej pory nie opublikowałam Wam żadnego ciasta z cukinią, gdyż do wszystkich eksperymentów byłam dość czepliwa, zawsze coś mi nie pasowało. Ten wypiek mnie kupił, szczególnie zjedzony na śniadanie z masłem orzechowym i świeżymi owocami!


Składniki na keksówkę (10x24cm):
3/4szklanki mąki gryczanej*
3/4 szklanki płatków owsianych (górskich) lub mąki owsianej**
1/4szklanki gorzkiego kakao
2 duże dojrzale banany
1 i 1/4 szklanki startej na grubych oczkach i odciśniętej cukinii (1 większa sztuka)
2 jajka
1/4szklanki oleju (np. rzepakowego lub roztopionego kokosowego)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego)
opcjonalnie 1-2 łyżki słodzidła jeżeli wolicie słodsze wypieki np. miód, ksylitol (ja nie dawałam)

*mąkę gryczaną domowym sposobem możecie uzyskać poprzez zmielenie na wysokich obrotach np.w młynku do kawy -  kaszy gryczanej niepalonej
**osoby z nietolerancjami powinny użyć płatków lub mąki bezglutenowej, w przypadku użycia płatków należy je zblendować na mąkę

Przygotowanie:
  1. Banany obrać i rozgnieść widelcem, wbić jajka i dodać olej. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać odciśniętą cukinię i ponownie wymieszać.
  2. Do oddzielnej miseczki wsypać mąki i kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wymieszać. Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych mieszając trzepaczką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do silikonowej foremki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego,
Anulla

31 komentarzy:

  1. Super pomysł, takie śniadanie to świetny początek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, to idealny początek dania :) Bardzo lubię chlebki bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma śliczny kolor i smak zapewne także - podoba mi się bardzo skład ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Very delicious. That is a great recipe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Powiem Ci, że taki chlebek to ja bym chciała zjeść.
    Wygląda rewelacyjnie. Po prostu piękny!
    No i zapewne smakuje super.
    Pozdrawiam :)


    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda! Chętnie skosztowałabym kawałeczek :))

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pysznie wygląda ten chlebek <3
    Cukinia to jednak cud swiata :D tyle pysznosci mozna z niej stworzyć! :D
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam i bardzo lubię, pycha☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta czekoladowe z cukinią to chyba ostatnio mój numer 1 wśród fit wypieków :D A w połączeniu z masłem orzechowym rzeczywiście smakuje bajecznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Z bananami i mąką gryczaną to nasze ulubione ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią zjadłabym kawałek takiego chlebka :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Very tasty recipe+ Really great.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe jaki jest smak takiego chlebka?

    OdpowiedzUsuń
  14. Narobiłaś mi smaku na taki chlebek! Oj, jadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłem kiedyś to ciasto i do teraz pamiętam ten cudowny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  16. lubię te bananowe chlebki <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie mega wilgotne czekoladowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubią proste przepisy. Ciasto wygląda b. smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. czym zastapic qiwes bo mam nietolerancje ?

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)