piątek, 31 lipca 2020

Bulgur z indykiem i kurkami

Sezon na kurki jest zdecydowanie za krótki. Lubię je przede wszystkim w klasycznym wydaniu z makaronem w sosie śmietanowym, ale tym razem postanowiłam trochę z nimi pokombinować. Postawiłam na kaszę. Wyszło z tego proste i pyszne danie w sam raz do zabrania także na wynos.

Składniki na 4 porcje:

200g kaszy bulgur

800g kurek

600g filetu z indyka

1 duża cebula

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka sosu sojowego

Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. Kaszę bulgur ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 
  2. Filet z indyka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie z oliwek.  
  3. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz oczyszczone kurki. Smażyć do miękkości. 
  4. Doprawić do smaku sosem sojowym. 
  5. Wymieszać z ugotowaną kaszą. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)