piątek, 7 sierpnia 2020

Deser z kiwi, skyrem waniliowym i gorzką czekoladą

Galaretka przygotowana na bazie kiwi to niskokaloryczny deser w sam raz na lato. Możesz zjeść ją samą lub podać z ulubionymi dodatkami.  W moim pucharku dodatkowo znalazł się skyr waniliowy oraz starta gorzka czekolada.

Nie martw się, że kiwi i żelatyna nie stężeją. Ta reguła dotyczy tylko surowego owocu, duszony już współpracuje z żelatyną.

Składniki na 4 porcje:

4 kiwi

½ szklanki wody

1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła

10g żelatyny

200g skyru waniliowego

1-2 kostki gorzkiej czekolady.

 

Przygotowanie:

  1. Kiwi pokroić w kostkę, dodać wodę i zagotować. Gotować kilka minut.  Cały czas mieszając dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do pucharków. Ostudzić i odstawić do lodówki do stężenia. 
  2. Wierzch udekorować skyrem (u mnie 50g na porcję) oraz startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)