Muszę przyznać, że ostatnio jest to moje ulubione śniadanie. Przygotujesz je w kilka chwil - wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. W dodatku doskonale nadaje się do lunchboxa, gdyż placuszki dobrze
smakują też na zimno. Cała porcja zawiera ok. 300 kcal, co sprawia, że to dobra opcja na
śniadanie dla osób na redukcji. Możesz je podać z dowolnymi ulubionymi dodatkami np. dżem, masło orzechowe, świeże owoce.
1 mały banan (ok. 95g)
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
30g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
Olej do posmarowania patelni
Przygotowanie:
- Banana rozgnieść za pomocą widelca. Wbić jajko i wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć. Odstawić na 10 minut do napęcznienia ciasta.
- Patelnię za pomocą pędzla posmarować olejem lub oliwą. Łyżką nakładać placki na patelnie. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego,
Anulla
Anulla
pysznie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie jest zjeść takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fajnie, smakowicie. Chętnie bym spróbowała nowych smaków :)
OdpowiedzUsuńPyszne, zdrowe śniadanie :) Robiłam w wersji z mąką pszenną ale podoba mi się użycie płatków owsianych
OdpowiedzUsuńMy bardzo lubimy, ale zawsze korzystałam z całych płatków. Chętnie wypróbuję z mąką, bo podejrzewam, że będą się lepiej smażyć. Dzięki za podpowiedź :).
OdpowiedzUsuń