wtorek, 23 kwietnia 2019

Owsiane placuszki bananowe

Muszę przyznać, że ostatnio jest to moje ulubione śniadanie. Przygotujesz je w kilka chwil - wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki. W dodatku doskonale nadaje się do lunchboxa, gdyż placuszki dobrze smakują też na zimno. Cała porcja zawiera ok. 300 kcal, co sprawia, że to dobra opcja na śniadanie dla osób na redukcji. Możesz je podać z dowolnymi ulubionymi dodatkami np. dżem, masło orzechowe, świeże owoce. 


Składniki na 6 placuszków:
1 mały banan (ok. 95g)
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
30g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
Olej do posmarowania patelni

Przygotowanie:
  1. Banana rozgnieść za pomocą widelca. Wbić jajko i wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć. Odstawić na 10 minut do napęcznienia ciasta.
  2. Patelnię za pomocą pędzla posmarować olejem lub oliwą. Łyżką nakładać placki na patelnie. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  3. Podawać z ulubionymi dodatkami
Smacznego,
Anulla

5 komentarzy:

  1. Przyjemnie jest zjeść takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fajnie, smakowicie. Chętnie bym spróbowała nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, zdrowe śniadanie :) Robiłam w wersji z mąką pszenną ale podoba mi się użycie płatków owsianych

    OdpowiedzUsuń
  4. My bardzo lubimy, ale zawsze korzystałam z całych płatków. Chętnie wypróbuję z mąką, bo podejrzewam, że będą się lepiej smażyć. Dzięki za podpowiedź :).

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)