sobota, 7 kwietnia 2018

Cytrynowe kostki/ Ciasto z kremem cytrynowym (fit)

Z cytrusowymi wypiekami jest tak, że albo się je lubi albo nie, a to jest dodatkowo w uzdrowionej wersji. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż zanim pokroicie je na kawałki wymaga schłodzenia. Mogą go także zjeść osoby z nietolerancjami, gdyż jest bez glutenu i laktozy. W sam raz na małą weekendową rozpustę, szczególnie teraz kiedy z utęsknieniem czekam, aż zacznie się sezon na owoce i warzywa. 


Składniki na foremkę 20x20cm:
Ciasto:
1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych*
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 płaskie łyżki oleju kokosowego 
Szczypta soli
1 jajko
3 płaskie łyżki miodu lub innego słodzidła

Krem:
3/4 szklanki soku z cytryny (sok wyciśnięty z 3 cytryn)
Skórka starta z 1 niedużej cytryny
Ok. 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru/erytrytolu)
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
3 jajka
Szczypta soli

*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć płatków lub mąki owsianej bezglutenowej

Przygotowanie:
  1. Olej kokosowy rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Mąki i sól wymieszać ze sobą. Wbić jajko, dodać ostudzony olej kokosowy i miód. Wymieszać ciasto. Wyłożyć kwadratową foremkę papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć nią spód ciasta, naciśnij by minimalnie pokryło także boki (potem krem Wam nie spłynie na spód ciasta). Zapiec w piekarniku rozgrzanym w 180 stopniach ok. 15 minut.
  2. Krem: W misce wymieszać ksylitol, skrobię i sól. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i sok. Dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. 
  3. Po wyjęciu ciasto ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce ok. 2h i dopiero kroić w kwadratowe kostki.
Smacznego,
Anulla

16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie. Lubię cytrynowe smaki, jedzenie, Dla mnie ciasto nie może być mdłe, a sok z cytryna nada mu wyrazistości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak cytrynowe to cos dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raj dla podniebienia! Na jeden takiej kostce by się nie skończyło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No no, smakowite to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię smak cytryny w słodkich deserach. A ten kolor... Zachęca do zjedzenia takiej kostki. Częstuję się więc do mojej kawki :)
    Miłego, słonecznego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Generalnie za cytrusami w słodkościach nie przepadamy ale na taką kosteczkę byśmy się skusiły :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciacho :) Idealne na deser w ciepłe dni, które w końcu do nas zawitały (i oby zagościły na długooo ;D)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu kochamy cytrusy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe! Prezentują się niezwykle smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny kolor :) lubię cytrusowe wypieki, mają taki orzeźwiający smak :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)