niedziela, 22 lutego 2015

Klopsiki po indyjsku + surówka z marchewki i chrzanu

Uwielbiam tworzyć nietypowe smaki typowych potraw i pokazywać Wam, że wcale nie musimy trzymać się tradycji. Lubię pulpety, nawet bardzo, ale jedzeniu ich tylko w podstawowych wersjach smakowych mówię stanowcze NIE. Dlatego staram się z nimi eksperymentować, co już Wam pokazywałam wcześniej, np. jako pulpety w sosie porowym lub pulpety po meksykańsku. Dzisiejszy przepis jest inspiracją z książki Ani Starmach Pyszne 25 Nowa porcja przepisów z moimi modyfikacjami. Wyszło naprawdę aromatyczne danie!:)

Składniki na 6 porcji:
Pulpety:
1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka imbiru
Kilka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich
½ łyżeczki kolendry
Szczypta soli
Olej do smażenia

Sos:
400 ml kremówki
200g śmietany 18 %
2 łyżki curry
2 łyżeczki kurkumy
Opcjonalnie szczypta kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Sól
Pieprz

Surówka:
2-3 marchewki
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka majonezu
sól
pieprz

Przygotowanie:
  1. Czosnek posiekać, cebulę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa wraz z przyprawami i orzechami. Mięso wymieszać, a następnie formułować z niego niewielkie pulpeciki.
  2. W rondlu/głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Wrzucić do niego pulpeciki. Smażyć je na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni.
  3. Na tę samą patelnię wlać oba rodzaje śmietany, dodać paprykę słodką i ostrą, kurkumę i curry oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość gotować chwilę. Do sosu dodać wcześniej podsmażone pulpeciki. Gotować je ok. 10-15 minut. 
  4. Podawać z ugotowanym ryżem.
  5. Surówka: Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać majonez, chrzan oraz sól i pieprz. Wymieszać. Można jeść od razu, choć lepsza jest jak przeleży z godzinę w lodówce.
Smacznego,
Anulla

27 komentarzy:

  1. Klopsiki wyglądają przepysznie :) zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej.. ale połączenie intrygujące! wow.. chciałabym tego spróbować, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie fajne danie, mmm super, takie bardzo lubię :-), Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszniutko, pyszniutko. Super połączenie i ta marchewka - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis. Fajne, smaczne i ładne danie z tego wyszło. Pięknie podałaś, wypada więc tylko zjeść z ogromnym apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super te kotleciki, muszą smakować rewelacyjnie :-) pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo spodobał mi się pomysł na połączenie marchewki i chrzanu, że wcześniej na to nie wpadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam surówkę z marchewki z chrzanem, choć ja ścieram marchew na drobnych oczkach i zamiast majonezu dodaję śmietanę :) Pulpeciki prezentują się doskonale! Świetne danie, smakowicie podane. Narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super, jestem fanką takich smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym z przyjemnością takie danie, kusi i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale kolorowo wyszło:) a u mnie marchew z czosnkiem. ale z chrzanem wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. wprosiłabym się na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe danie! Też lubię próbować nowe smaki, tak więc Twój pomysł na pulpety bardzo mi się podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż chce się jeść :) Szkoda, że ja jeszcze tak dobrze nie gotuję :(

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie naprawdę nie jest skomplikowane, myślę że spokojnie dasz sobie radę. wykonał je A., dla którego było wyzwaniem (do tej pory robił prostsze o wiele rzeczy) bo nigdy nie robił klopsów. Fakt powiedziałam co i jak, ale jako że nie miałam czasu na gotowanie to on je wykonał :)

      Usuń
  15. Muszę spróbować, bo wygląda smakowicie :) A mój Ł. pewnie chętnie się skusi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ aromatyczne klopsiki wyczarowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny zestaw, lekki obiad i indyjskie smaki pycha. Zjadłabym chętnie

    OdpowiedzUsuń
  18. Aż mi w brzuchu zaburczało :D Pysznie się zapowiadają!

    OdpowiedzUsuń
  19. Również uwielbiam pulpety, a takie w indyjskiej wersji muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)