środa, 28 maja 2014

Pieczone pulpeciki w sosie porowym

Pulpety to jedno z tych dań, które nie ogranicza nas smakowo. Wszystkie tradycyjne wersje już mi się znudziły, dlatego postanowiłam stworzyć coś nowego.  Por w roli głównej występował już w mojej kuchni, ale najczęściej w akompaniamencie pieczarek. Tym razem  jest solo i sprawdził się w tej wersji znakomicie. Dobrze doprawione pulpeciki w towarzystwie delikatnego śmietanowo-porowego sosu stanowiły smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów?


Składniki na 4 porcje:
Na pulpety:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 jajko
Garść bułki tartej
Sól
Pieprz
Szczypta rozmarynu
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta cayenne

Sos:
2 pory - biała część
300 ml bulionu
¾ łyżki mąki pszennej
Mały pojemnik śmietany – u mnie  18 %
Sól
Pieprz
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
  1. Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą, doprawiając do smaku. Formułować kulki, które następnie lekko spłaszczyć. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Posmarować olejem. Ułożyć na niej pulpety. Piec 30 minut w 180 stopniach.
  2. Sos: Pora pokroić w drobne paski. Posolić. Podsmażyć na odrobinie oleju.  Dodać śmietanę. Podlać bulionem, dusić chwilę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.
  3. Gotowe pulpety polać sosem.
Smacznego,
Anulla

42 komentarze:

  1. dla mnie taki sosik porowy jak Twój jest idealny. Ja bym może przed dodaniem śmietany poddusiła go na masełku, ale i tak jest pysznie. Pozdrowienia Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem można użyć i masła, ale ja ostatnio w ogóle zamieniam smażone na pieczone, masła nie jem prawie wcale :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie pulpety, zwłaszcza w sosie koperkowym <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak w koperkowym i pieczarkowym rządzą, ale tym razem miała ochotę na niestandardowe :)

      Usuń
  3. moje smaki:) porywam twoje pulpeciki na obiad do siebie;) apetycznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :) Pora uwielbiam i na pewno jego dodatek wzbogaci smak pulpecików.

    OdpowiedzUsuń
  5. My bardzo lubimy do takich pulpetów sos pomidorowy:) Ale ten porowy? Kusisz, kusisz...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomidorowy właśnie najmniej lubię :P

      Usuń
  6. bardzo lubię sos porowy, danie dla mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  7. brzmi pysznie:) ja też kombinuję ze smakami i właściwie to nie pamiętam, kiedy były u mnie tradycyjne mielone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak u mnie, nie lubię nudy :D

      Usuń
  8. Por to ja uwielbiam pod każdą postacią. Taki obiadek z pulpecikami to by mi smakował. Fajnie to wykombinowalaś

    OdpowiedzUsuń
  9. super, będę musiała wypróbować, akurat kupiłam mięso mielone ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale wspaniale wygląda :) Wyprónuję Twój przepis, bo myślę, że taki obiad by mi posmakował :)
    Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie - zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł na urozmaicenie zwykłych pulpetów :) Koniecznie muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. sos porowy!!! mniami!!

    u mnie dziś truskawkowy zawrót głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie to zazwyczaj jest sos pomidorowy, dobrze doprawiony z chilli, albo pieczarkowy :) ale porowy brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie to różnie - robiłam już w żurawinowym, teraz porowy, ale te tradycyjne też lubię, choć pomidorowy jest najrzadziej, bo wolę pieczarkowy i koperkowy :)

      Usuń
  14. Z takim sosem toż to było niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sosik wydaje się być idealnym do pulpecików :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z porowym nie jadlam, brzmi smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja często dorzucam pora do różnych dań mięsnych ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  18. Zazwyczaj pulpety robię w sosie pomidorowym. Miła odmiana:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne, leciutkie i zdrowe:), zamienię mięso na drobiowe i chętnie sobie takie przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drobiowe mielone też często u mnie gości, nawet wolę od wieprzowego :)

      Usuń
  20. W porowym sosie jeszcze nigdy nie robiłam pulpecików. Wyglądają bardzo smakowicie! : )

    OdpowiedzUsuń
  21. Ta potrawa na pewno zasmakuje mojej rodzince. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. mmmniam.... ale zgłodniałam,.. jak zwykle

    OdpowiedzUsuń
  23. Ślinka cieknie na samą myśl o przepysznych pulpetach w sosie porowym. Ratunku ja w pracy i jeszcze tyle czasu do jej końca. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach czasem człowiek to tylko odlicza dzień do końca, a czasami poleci raz dwa :P

      Usuń
  24. najbardziej lubię grzybowy, ale i porowym bym nie pogardziła ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Hmmm.... W sosie porowym jeszcze nic nigdy nie robiłam. Ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to polecam, bo to już kolejne podejście do sosu porowego u mnie :)

      Usuń
  26. bardzo chętnie spróbowałabym takiego sosu! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam porowy sos! Jeszcze nigdy nie łączyłam go z takimi pulpecikami:) Muszę to nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam takie dania więc zapisuję do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)