poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Pieczone placki z cukinii, marchewki i ziemniaków

Mówią, że potrzeba matką wynalazku. I tak było w tym wypadku. Przygotowałam ciasto na placki, ale nie chciało mi się stać przy kuchence i ich smażyć. Wyłożyłam blaszkę od piekarnika papierem do pieczenia, posmarowałam za pomocą pędzla olejem. Wyłożyłam ciasto i upiekłam. Efekt mnie pozytywnie zaskoczył. Oczywiście placki z tego przepisu możesz także usmażyć.

 

Składniki na ok. 12 placków:

1 cukinia (około 340g)

1 duży ziemniak (ok. 260g)

2 marchewki (ok. 130g)

60g mąki pszennej

2 jajka

Sól i pieprz do smaku

1 łyżka oleju

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię, ziemniaka i marchew obrać. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odsączyć z nadmiaru płynu. 
  2. Do miski dodać starte warzywa, jajka oraz mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  3. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, który posmarować za pomocą pędzla olejem.  Na blaszce wyłożyć ciasto – około 1 łyżki na 1 placek. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20-25 minut na złoty kolor.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Nie polecam tragedia

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam na próbę dla córki i wyszły bardzo smaczne 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię 🙂 też uważam że są smaczne i jak nie chce mi się smażyć to piekę. Dla dzieci idealne :)

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł na wykorzystanie warzyw :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)