Grudzień jest dla mnie wyjątkowym miesiącem. W domu
pachnie pomarańczami, migdałami i przyprawą do piernika. Wieczorem lubię
posiedzieć pod kocem z grzanym winem lub zimową herbatą, a także pójść na
długi spacer, gdy ulice rozświetlają już świąteczne iluminacje. Wtedy robi się
tak magicznie, a tę magię przenoszę do swojej kuchni. I tak ostatnio
powstało proste czekoladowo-pomarańczowe ciasto z migdałami. Oblałam je
dodatkowo lukrem pomarańczowym na bazie erytrytolu, czyli mniej słodkim i mniej
kalorycznym niż jego klasyczna wersja.
Ciasto:
125g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków
owsianych*
75g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
2 łyżki kakao
2 jajka
2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
Sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Skórka starta z 1 pomarańczy
4 łyżki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia*
opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu/aromatu pomarańczowego lub migdałowego
Lukier
pomarańczowy:
3 łyżki pudru z erytrytolu
3 łyżki soku z pomarańczy
Skórka starta z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
- Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Jajka utrzeć z erytrytolem lub ksylitolem na puszystą masę, dodać olej oraz startą skórkę z pomarańczy. Zmiksować. Na koniec dodać sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i ewentualnie aromat. Wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie połączyć suche i mokre składniki, ale nie miksować za długo. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto ostudzić.
- Z podanych składników przygotować lukier. Polać nim wierzch ciasta. Wstawić na chwilę do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego,
Anulla
apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakują wypieki z dodatkiem mąki owsianej :) Smak ciasta jak najbardziej adekwatny do pory roku :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć maki z brązowego ryżu ?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam z innymi mąkami, więc nie mogę dać gwarancji, że wypiek się uda
UsuńWygląda smakowicie, a można piec w tortownicy o innych wymiarach? ; )
OdpowiedzUsuńProporcje są dostosowane pod tortownicę o wymiarach 16-18cm. W przypadku użycia większej tortownicy należy zwiększyć ilość składników, zaś w przypadku odrobinę mniejszej tortownicy, ciasto będzie wyższe. Ewentualnie zamiast tortownicy można użyć keksówki (ja mam taką o wymiarach 10x24cm) i zrobić w formie chlebka :)
UsuńRewelacyjne ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuń