niedziela, 20 maja 2018

Owsiane placuszki z sosem truskawowo-rabarbarowym

Placuszki najczęściej jem w weekend, gdyż wtedy mam najwięcej czasu na ich przygotowanie, ewentualnie czasami zabieram je ze sobą jako opcja na drugie śniadanie (wtedy sos lub owoce do nich zabieram oddzielnie). Nie przeszkadza mi zjedzenie ich na zimno. Najlepiej smakują mi właśnie wiosną lub latem, kiedy mogę je podać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym. W pozostałą część roku ratuję się swoimi przetworami np. domowym dżemem. 
Nie używam do nich białej mąki, głównie owsianej, dzięki czemu są bardziej pożywne. Lubię dodatek jogurtu do ciasta, który sprawia, że nasze pancakes mają delikatny smak. Podałam je w towarzystwie sosu na bazie truskawek i rabarbaru z chia i kleksem jogurtu naturalnego. Nasiona chia lekko zagęściły sos i nadały mu nietypowego charakteru. Przygotowałam jego większą ilość i w pozostałą część tygodnia mieszałam z jogurtem i płatkami owsianymi. W ten sposób miałam kolejny szybki posiłek do pracy. Jeżeli potrzebujesz sosu tylko do placuszków, zmniejsz jego ilość. 


Składniki na 9 sztuk:
¾ szklanki mąki owsianej
90g jogurtu naturalnego
1 duże jajko (L)
1 łyżka ksylitolu lub innego słodzidła
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Olej do smażenia

Sos ok. 400ml, przygotowałam więcej, dodaję do jogurtu naturalnego, jeżeli chcesz tylko do placuszków, pomniesz ilość składników 3-4 razy
250g truskawek
250g rabarbaru
½ szklanki wody
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki chia

Przygotowanie:
  1. Placuszki: Suche składniki wymieszać ze sobą. Do miski dodać jajko i jogurt naturalny. Wymieszać. Patelnię posmarować olejem, smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
  2. Sos: truskawki i rabarbar umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać wodę i dusić do momentu aż się rozpadną i zaczną przypominać konsystencję sosu, dosłodzić do smaku.  Na koniec dodać chia. Wymieszać. Na kilka minut odstawić, by chia mogły lekko spęcznieć.
  3. Placuszki układać jeden na drugim, polać sosem. Opcjonalnie możecie je podać jeszcze dodatkowo z jogurtem naturalnym.
Smacznego,
Anulla

11 komentarzy:

  1. Pyszne śniadanko i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O truskawki z rabarbarem to musi być pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sosik brzmi przepysznie. Śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe, przepyszne placuszki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie placuszki! :) Ten sos kusi :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie i zdrowo. Poproszę o kilka placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, WIEM, że z takim sosem, placuszki będą smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne, a ten sosik to na pewno niebo w gębie :D Placuszki to najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie, choć i do lunchboxa się świetnie sprawdzą :) Dawno już ich nie robiłam, więc pora to w końcu zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności :) Zrobię sobie na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Placuszki lubimy bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)