poniedziałek, 14 maja 2018

Kokosowy jagielnik

Kaszę jaglaną zdecydowanie wolę w wersji słodkiej. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz w formie jagielnika, co jakiś czas wracam do tego ciasta w różnych wariantach smakowych. Jeżeli tak jak ja, jesteś fanem kokosowych smaków musisz spróbować tej wersji. Takie ciasto, możesz zjeść nie tylko jako deser, ale także w ramach śniadania. Kasza w tej postaci doda Ci sporo energii o poranku, a poniedziałek stanie się od razu lepszy. Bardzo łatwo przygotować ten jagielnik w wersji wegańskiej – wystarczy użyć mleka/napoju roślinnego np. kokosowego.



Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm
Spód:
50g daktyli (ok. 14 sztuk)
¾ szklanki płatków owsianych
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju kokosowego

Masa kokosowa:
2 szklanki mleka lub wody (u mnie 1 szklanka mleka i 1 wody)*
3 łyżki ksylitolu/erytrytolu lub innego słodzidła
¾ szklanki wiórków kokosowych (60g)
Opcjonalnie 2-3 łyżki pasty kokosowej

Polewa:
50g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki mleka*

*w wersji wegańskiej i bez laktozy należy użyć mleka/napoju roślinnego np. kokosowego

Przygotowanie:

  1. Spód: Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć ok 15-20 minut. Płatki owsiane zblendować (drobno, ale nie na pył). Dodać kakao, odsączone daktyle i rozpuszczony olej kokosowy. Ponownie zblendować na gładką masę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć gotową masę.
  2. Masa kokosowa: Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą, a następnie gorącą wodą (wtedy nie będzie gorzka). Mleko lub wodę zagotować. Do gotującej się wody dodać kaszę. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-18 minut, aż będzie miękka i wchłonie praktycznie całą wodę. Następnie zdjąć z ognia na ok. 10 minut pod przykryciem, aby kasza pochłonęła wodę do końca. Kaszę posłodzić, wymieszać i ostudzić. Następnie dodać wiórki kokosowe i opcjonalnie pastę kokosową.  Dokładnie zblendować na jednolitą masę. Wyłożyć do tortownicy.
  3. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem kokosowym. Dodać 2 łyżki mleka, wtedy polewa jest trochę bardziej miękka i łatwiej się będzie kroić ciasto.
  4. Wstawić do lodówki do schłodzenia i zastygnięcia polewy.
Smacznego,
Anulla

13 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam. Chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. My też wolimy kaszę jaglaną na słodko :) Świetne ciasto i są to totalnie nasze smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaka, ten jagielnik wygląda bosko<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również jaglaną preferuje na słodko :) Ależ ten jagielnik wspaniały! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się z Tobą, że kasza jaglana przygotowana w wersji słodkiego deseru smakuje wyjątkowo. Twój sernik z dodatkiem kokosa pewnie skradłby moje serce. Wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj, zjadłabym. Nawet na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię wszelkie kasze, tym bardziej na słodko. Taki jagielnik to świetny pomysł na miłe rozpoczęcie dnia od czegoś smakowitego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny, nie dałabym się długo namawiać na skosztowanie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Czyli jednym zdaniem - muszę je wypróbować i tyle! Zapowiada się super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny :) Uwielbiam kaszę jaglaną na słodko :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)