poniedziałek, 26 marca 2018

Schab pieczony w rękawie

Pieczony schab w większości polskich domów przygotowywany jest właśnie na święta. U mnie gości także dość często w trakcie roku jako wędlina na kanapki. Najczęściej wtedy piekę jego mniejsze porcje po 0,5 kg mięsa, gdyż wolimy urozmaicone kanapki. Mięso dzięki pieczeniu w rękawie wychodzi soczyste, bez problemu pokroicie je w plasterki. Bardzo ważne jest także jego obsmażenie przed pieczeniem, pozwoli to zamknąć w mięsie jego wszystkie "soki", dzięki czemu nie będzie suchy i nie będzie się kruszył. Możesz go podać z czym tylko lubisz - chrzanem, ćwikłą itp. 


Składniki:
0,5 kg schabu
2 łyżeczki domowej przyprawy do wieprzowiny + 1 łyżka oleju
2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
  1. Z oleju i przyprawy przygotować marynatę.
  2. Obmyty i osuszony kawałek schabu obtoczyć w marynacie. Wstawić na całą noc do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mięso z każdej strony na lekko złoty kolor. 
  4. Następnie mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, zamknąć klipsem.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 1h 15 minut, aż będzie miękki.
Smacznego,
Anulla

11 komentarzy:

  1. Moja Mama lubi taki pieczony schab ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie mięsko :) U mnie na święta na pewno będzie indyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy na kanapki.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze sa domowe wędliny. Doskonały pomysł na świateczny stół.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie domowe wędliny z rękawa. Są smaczne, soczyste. A zwłaszcza schab, który właściwie jest chudym i suchym mięsem. A jednak upieczony w rękawie jest i pyszny i soczysty :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zwykle robię gotowany do kanapek, ale Twój sposób chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też się piecze taki schab. Smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też mam w planie robić na święta schabik. Może wypróbuje twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)