niedziela, 15 stycznia 2017

Pizza na spodzie z mąki z cieciorki

Jakiś czas temu kupiłam mąkę z cieciorki, a ostatnio stwierdziłam, że wreszcie pora ją do czegoś wykorzystać i tym oto sposobem trafiłam na blogu Kotlet.tv na pizzę. Pomijając ze składników mozzarellę będzie ona nie tylko bezglutenowa, ale także wegańska i bez laktozy. Ciasto jest płynne, jednak po zapieczeniu zmieni zupełnie konsystencję, więc nie musicie się tym martwić. Pizza w 100% wychodzi, jest przepyszna i zdrowa. Natomiast dodatki do niej możecie dobrać wg indywidualnych gustów smakowych.


Składniki na pizzę o średnicy ok. 28-30 cm
Na spód:
100 g mąki z ciecierzycy
200 ml wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki oregano
szczypta pieprzu

na wierzch pizzy:
200g passaty (przecieru) pomidorowej
½ małej czerwonej cebuli
1/2 papryki (u mnie żółta)
½ kulki mozzarelli
ok. 10-12 szt. zielonych oliwek
1 łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
Sól
pieprz

Przygotowanie:
  1. Składniki ciasta dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut i ponownie wymieszać. Dzięki temu mąka z ciecierzycy lepiej się rozpuści (bez grudek) i całe ciasto się trochę "napuszy". Formę ok. 28-30 cm posmarować olejem i wylać ciasto (płynne). Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 220-250 stopni, aż będzie rumiane (najlepiej w temperaturze 250).
  2. Sos: Posiekany czosnek zeszklić na odrobinie oliwy, dodać passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dusić aż trochę zgęstnieje.
  3. Sos wyłożyć na spód ciasta. Rozsmarować i poukładać na nim ulubione dodatki. U mnie jest to mozzarella w plastrach, cebula w piórkach, oliwki oraz papryka pokrojona w kostkę.  Piec  ok. 15 minut w 200 stopniach aż wierzch się zarumieni, a ser roztopi.
Smacznego,
Anulla

29 komentarzy:

  1. Jak tylko dostanę mąkę z cieciorki to robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oryginalna, smakowicie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna, trzeba będzie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusi mnie wypróbowanie takiego spodu do pizzy

    OdpowiedzUsuń
  5. Pizza na mące z cieciorki? Interesujące

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś robiłam placki z tej mąki i był pyszne :) Ale pizza to dopiero musi być smaczne! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam na kalafiorze, ale tej jeszcze nie! Musze się pokusić, zdrowsze wersje zawsze lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tej mąki jeszcze w domu nie miałam. Pizza prezentuje się super, ciekawa jestem smaku ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kurczę, a ja tylko zwykłą pizzę zawsze robię. Trzeba to koniecznie zmienić. lubię eksperymenty kulinarne :D
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam,muszę wypróbować tę mąkę☺

    OdpowiedzUsuń
  11. I w ten oto sposób już wiem, jak zutylizować mąkę z ciecierzycy, będzie pizza:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wyszło świetnie. Pyszna pizza:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na niebanalną pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna i super zdrowa pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mąki z cieciorki jeszcze nie używałam. Pizza wygląda apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pizza to jedno z moich ulubionych fast foodów :) Im więcej warzyw, tym lepiej :) Pizza apetycznie wygląda na tym zdjęciu :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  17. każdą pizze uwielbiam, nawet taką na spodzie z cieciorki :D ale przyznaję, że takiej jeszcze nie jadłam i jestem ciekawa jak smakuje : )

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo apetycznie się prezentuje. Chętnie porwałabym ten kawałeczek ;) Pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie,też eksperymentuję z mąkami.

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiej pizzy jeszcze nie jadłam! :) Muszę zrobić .... :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Na kalafiorowym spodzie znam ale z cieciorką ? Koniecznie trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłyśmy kiedyś podobną :D Jest mega pycha i sycąca :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Nigdy nie używałam mąki z cieciorki, ale pizza wyszła fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Prezentuje się obłędnie ! Ale bym zjadła taką pizzę ! <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo interesujące. Ostatnio szukałam przepisów z użyciem tej mąki. Chętnie skorzystam z pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)