wtorek, 10 stycznia 2017

Drobiowy gulasz z batatami i pieczarkami

Ostatnio zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie jadłam batatów. Kupiłam i tak zastanawiałam się, co tym razem z nimi zrobić, aż zobaczyłam na blogu Wesoła Kuchnia gulasz z ich udziałem. Stwierdziłam, że pora na coś nowego i muszę Wam powiedzieć, że wyszło to jedne z lepszych dań z batatami jakie jadłam. Wszystkie smaki są świetnie wyważone, a słodycz batatów się tutaj doskonale uzupełnia.


Składniki na 4 porcje:
2 bataty
500g piersi z kurczaka
500g pieczarek
1 cebula duża
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki mielonej
1łyżeczka czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki bazylii
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki mąki pszennej
700 ml bulionu drobiowego
Opcjonalnie natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię i odstawić  na minimum 30 minut. 
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oliwy lub oleju, dodać pokrojonego kurczaka i dalej przesmażyć. 
  3. Kurczaka przełożyć na talerz i podsmażyć pokrojone na ćwiartki pieczarki na kolejnej łyżce oleju, które posolić i popieprzyć w trakcie smażenia. 
  4. Bataty obrać, pokroić w większą kostką. Bataty wrzucić na patelnię, zalać bulionem i dusić na wolnym ogniu aż będą al dente. Następnie dodać do nich kurczaka i pieczarki. Zagęścić mąką sos (do miseczki wsypać mąkę, odlać czerpak wywaru, który dokładnie wymieszać. Zalać nim sos i mieszać aż gulasz zgęstnieje). Opcjonalnie na koniec możecie go jeszcze doprawić. 
  5. Podawać z ugotowanym ryżem i posypać natką pietruszki.
Smacznego,
Anulla

26 komentarzy:

  1. Pyszności! Uwielbiam takie zimowe gulasze. Z batatami musi on ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wykorzystanie batatów. To musi być przepyszny gulasz. Z chęcią bym spróbowała :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo treściwie:) A dynia ma przepiękny kolor, który dodatkowo zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulaszu z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam. Chętnie kiedyś wypróbuję Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm.. zapachniało pysznym obiadkiem :) Przy tych mrozach nie pogardziłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne i bardzo smakowite połączenie. Koniecznie muszę je przygotować. Zapisuję do zrobienia. Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciepłe, sycące, o wspaniałym energetycznym kolorze - tak, idealne danie na ten ziąb:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się taki zestaw...pięknie, apetycznie, kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkie składniki lubię, więc dałabym sie namówić na dużą porcję gulaszu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bataty pasują tu wprost idealnie <3 Pyszna micha :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie miałem okazji jeść batatów. Ten gulasz z batatów wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna propozycja. Ja też ostatnio myślałam o tym, co by tu zrobić z batatów : )

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne danie, aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapisuję! Już od dawna miałam przyrządzić bataty, a gulasz dawno gościł u mnie na stole. To musi być pyszne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana ale kusisz Uwielbiam takie zestawienie i jeszcze bataty MMMMM MNIAM!!! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie robiłem jeszcze gulaszu drobiowego, ten z batatami wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bataty jadłam raz w życiu. Nie pomyślałam, że mogą być świetne do gulaszu!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)