Jeżeli znudziłeś się już owsianką, mam dla Ciebie propozycję na urozmaicenie śniadania na słodko. Ja stawiam wtedy na różne płatki. Dzisiaj wykorzystałam ryżowe, które są dość delikatne w smaku. Doskonale komponują się z bananową nutą, którą przełamałam lekko kwaśnymi malinami.
Gotowane na mleku płatki są dość węglowodanowym
posiłkiem, dlatego by wzbogacić je o białko można dodać do nich bezsmakowej
odżywki białkowej, która nada im bardziej mlecznego posmaku.
Składniki na 1 porcje:
200ml mleka (lub napoju roślinnego)
5 łyżek płatków ryżowych
½ banana
100g mrożonych malin
1 łyżeczka erytrytolu (lub innego słodzidła np. cukru, ksylitolu)
1 łyżka płatków migdałowych
1 miarka bezsmakowej odżywki białkowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mleko zagotować. Dodać płatki ryżowe. Gotować kilka minut do zgęstnienia. Między czasie na patelni poddusić zamrożone maliny. Osłodzić do smaku
- Wymieszać z rozgniecionym za pomocą widelca bananem i odżywką białkową.
- Do miseczki przełożyć płatki, na wierzch wyłożyć mus malinowy. Całość posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
oo jaka fajna propozycja
OdpowiedzUsuńMam w szafce płatki ryżowe. Koniecznie muszę zrobić taką ryżankę z owocami!
OdpowiedzUsuńJuż wiem jak wykorzystać płatki ryżowe. Idealny przepis!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie, muszę wypróbować. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń