czwartek, 10 grudnia 2020

Bananowe płatki ryżowe z malinami

Jeżeli znudziłeś się już owsianką, mam dla Ciebie propozycję na urozmaicenie śniadania na słodko. Ja stawiam wtedy na różne płatki. Dzisiaj wykorzystałam ryżowe, które są dość delikatne w smaku. Doskonale komponują się z bananową nutą, którą przełamałam lekko kwaśnymi malinami.

Gotowane na mleku płatki są dość węglowodanowym posiłkiem, dlatego by wzbogacić je o białko można dodać do nich bezsmakowej odżywki białkowej, która nada im bardziej mlecznego posmaku.

 



Składniki na 1 porcje:

200ml mleka (lub napoju roślinnego)

5 łyżek płatków ryżowych

½ banana

100g mrożonych malin

1 łyżeczka erytrytolu (lub innego słodzidła np. cukru, ksylitolu)

1 łyżka płatków migdałowych

1 miarka bezsmakowej odżywki białkowej (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotować. Dodać płatki ryżowe. Gotować kilka minut do zgęstnienia.  Między czasie na patelni poddusić zamrożone maliny. Osłodzić do smaku
  2. Wymieszać z rozgniecionym za pomocą widelca bananem i odżywką białkową.
  3. Do miseczki przełożyć płatki, na wierzch wyłożyć mus malinowy. Całość posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Mam w szafce płatki ryżowe. Koniecznie muszę zrobić taką ryżankę z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem jak wykorzystać płatki ryżowe. Idealny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)