wtorek, 10 lipca 2018

Ciasto owsiane z wiśniami

Owsianka w formie ciasta to ciekawa alternatywa na śniadanie, wycieczkę lub po prostu do pracy. Do jego przygotowania użyłam płatków owsianych oraz mąki owsianej, smak przełamałam wiśniami i wzbogaciłam dodatkiem mąki migdałowej. Świetnie pasują także wiórki kokosowe. Oczywiście możecie dać do środka inne owoce np. maliny lub borówki. Polecam szczególnie te kwaśniejsze. W dodatku, jest ono proste i szybkie w przygotowaniu, nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności ani sprzętów. Wystarczy jedynie miska i łyżka, a cała trudność polega na wymieszaniu składników i odstawieniu ciasta do napęcznienia. Mąka owsiana i płatki owsiane chłoną wodę i staje się ono dzięki temu gęstsze. 


Składniki na formę 20x25cm:
2 szklanki płatków owsianych (240g)
1 szklanka mąki owsianej (110g) lub innej np. orkiszowej, pszennej pełnoziarnistej, zwykłej pszennej
0,5 szklanki mąki migdałowej (50g) lub wiórków kokosowych
1 szklanka mleka (zwykłe lub roślinne np. migdałowe, owsiane) lub więcej jeżeli ciasto będzie za suche
3 łyżki lub więcej miodu (lub innego słodzidła np. ksylitolu)
2  jajka (L)
250g wydrylowanych wiśni (poza sezonem mrożone, ale rozmrożone)
3 łyżki (45g) oleju kokosowego lub masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Opcjonalnie aromat waniliowy lub migdałowy

Przygotowanie:
  1. Olej kokosowy lub masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia.
  2. Płatki owsiane, mąkę owsianą i migdałową (lub wiórki kokosowe) oraz proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą. Wlać mleko i wymieszać. Następnie wbić jajka, dodać przestudzony olej i słodzidło oraz aromat, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut by masa napęczniała.
  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać 2/3 masy na spód. Ułożyć wydrylowane wiśnie, a na wierzch wyłożyć pozostałą masę.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego,
Anulla

10 komentarzy:

  1. Wszystkie ciasta z wiśniami świetnie smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się! Owsianka w formie ciasta to super śniadanie, szczególnie na drogę ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio też lubuję się w zdrowszych wypiekach i często podmieniam mąkę pszenną na tą pełnoziarnistą, orkiszową czy owsianą. Do tego tak jak u Ciebie sezonowe owoce i deser gotowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne ciasto :) Mam ochotę na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na zdrowe ciasto. Lubię takie szybkie, proste i pyszne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowe i pyszne! Dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ciasto ! Moje smaki zdecydowanie :D Marzy mi się właśnie jakieś ciasto albo muffinki właśnie z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kwaśność wiśni super musiała pasować do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)