czwartek, 25 stycznia 2018

Makaron w sosie szpinakowym z kurczakiem

Większość osób tego typu sos przygotowuje na bazie śmietany, a wystarczy jeden prosty trik na jego uzdrowienie - użyj jogurtu greckiego oraz serka śmietankowego. Gwarantuję, że nie straci nic na smaku i nawet Twój uparty partner i dzieci się do niego przekonają.

Najczęstszym problemem w przejściu na zdrowe tory jest rozwiązanie trudności związanych z przygotowaniem posiłków dla siebie oraz dla pozostałej części rodziny. Pokaż im, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być „fuj”. Ten przepis to doskonały wzorzec do obalenia mitów na temat fit dań. Ze swojej strony mogę Ci poradzić, daj reszcie czas. Sami zaczną sięgać, po to co jesz i się nie obejrzysz jak w sklepie będziesz wybierać tylko te wartościowe produkty i gotować tak samo dla wszystkich. W moim domu obecnie nie używa się cukru, nie kupuje słodkich napoi, słodyczy i innego śmieciowego jedzenia, ale był to proces, który trwał. Nie jesteśmy restrykcyjni, zdarza się nam „zgrzeszyć”, ale jest to wyjątkiem aniżeli regułą.


Składniki na 4 porcje:
350g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego (u mnie penne)*
500g piersi z kurczaka
450g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
200g jogurtu greckiego
100g serka śmietankowego (u mnie Delicate jogurtowy)
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj szpinak. Smaż do momentu aż brykiet się rozmrozi i odparuje z niego nadmiar wody. Posól i popieprz do smaku.
  3. Na koniec dodaj jogurt naturalny i serek śmietankowy. Gotuj chwilę na wolnym ogniu do połączenia składników. Uważaj, aby się nie zważyło.
  4. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem.
*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć makaronu bezglutenowego

Rada: w wersji bezmięsnej zamiast drobiu użyj ugotowanej cieciorki, sos będzie równie smaczny

Smacznego,
Anulla

23 komentarze:

  1. Makaron to szybkie danie, które potrafi nasycić ale trzeba je lubić ;)
    Szpinak i makaron to dobre polączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie lubię makaron ze szpinakiem, mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, że wystarczy zamieć składniki na "lżejsze" i całe danie nie straci na smaku a zyska na tym, że będzie lekkostrawne.
    Uwielbiam dania z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie połączenia!! Pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, też robię taki makaron, gdy nie mam czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szybko i smacznie, bardzo lubię szpinak.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam makaron ze szpinakiem :D Idealnie dania do zrobienia na szybko, a przy tym jakie pyszne :D Też zwykle dodaje troszkę jogurtu greckiego, albo robię z serem feta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja przygotowuję sosy ze szpinakiem przeważnie na bazie serka. Potwierdzam, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A my jeszcze uwielbiamy dodawać ser pleśniowy xD

    OdpowiedzUsuń
  11. Makarony mogę jeść codziennie. Z sosem szpinakowym, pyszny pomysł 💛💚

    OdpowiedzUsuń
  12. mm.. uwielbiam! :) ja nawet szpinak jem bez sosu, wystarczy mi masło klarowane i czosnek <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste, szybkie i smaczne- czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale pyszny obiadek :D wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie połączenie mogę jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha, uwielbiam makaron i szpinak :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)