wtorek, 19 grudnia 2017

Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową i orzechami

Sernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł.

W tym roku, w moim domu, świąteczna atmosfera zagościła znacznie wcześniej i to nie tylko w kuchni. Może dlatego, że chcę żeby te Święta były dla mnie po prostu spokojniejsze. Już teraz  delektuję się korzennymi słodkościami, które umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend.
Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu. 


Składniki na formę o średnicy 17 cm (może być ciut większa, wtedy sernik będzie niższy)
Spód:
90g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (u mnie mąka Radix-bis)*
70g mąki ryżowej Radix bis
40g masła
1 łyżka miodu lub melasy trzciniowej (u mnie melasa Radix-Bis)
1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie)
1 jajko
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia**

Masa serowa:
0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego (polecam Piątnicy), ewentualnie zblendowany twaróg
250g jogurtu greckiego
1 opakowanie budyniu waniliowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej***
2 jajka
1 łyżeczka olejku/ekstraktu waniliowego
50-100g ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie, ja dałam 50g i masa była lekko słodka)

Polewa:
60g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
25g orzechów pecan Radix-bis (można zastąpić włoskimi)

Przygotowanie:
  1. Składniki na spód wrzucić do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niej pierniczkowe ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki.  Następnie Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  2. Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmielony twaróg razem z pozostałymi składniki połączyć za pomocą miksera. Miksować tylko i wyłącznie do połączenia składników, nie za długo. Im dłuższe miksowanie tym masa serowa się bardziej napowietrza, czyli sernik rośnie wysoki i szybko potem opada.
  3. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Temperaturę obniżyć do 160 stopni i piec 60 minut do ścięcia się masy serowej. Studzić w zamkniętym piekarniku.
  4. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki mleka. Wymieszać i rozprowadzić po wierzchu sernika. Na wierzchu ułożyć pokrojone na paski orzechy pecan, mogą być też połówki. Wstawić do lodówki by polewa zastygła. Sernik najlepiej smakuje schłodzony.
*osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć mąki owsianej bezglutenowej
**osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć proszku do pieczenia bezglutenowego
*** mąką ziemniaczana jest bezglutenowa, w przypadku użycia budyniu powinien on być bezglutenowy dla osób z nietolerancją


Smacznego,
Anulla

31 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki, a taki na korzennym spodzie musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada bajecznie :) Już wyobrażam sobie smak!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak my wprost kochamy takie serniki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny ten serniczek :) Poczęstuję się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż by był zachwycony takim sernikiem. Ja zdecydowanie wole makowce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem za wprowadzaniem świątecznej atmosfery już wcześniej. Pomaga znieść jakoś te grudniowe ciemności. Sernik też w tym pomaga ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik zdecydowanie w moim guście, na Święta idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten sernik to coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż ślinka cieknie. Super serniczek. Kochana, życzę Ci miłych i radosnych świąt spędzonych w rodzinnej atmosferze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis :) Sernik wygląda wyśmienicie, aż nie można od niego wzroku oderwać :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały serniczek 😍 Wesołych Świąt, pysznych dań, cudownych prezentów, rodzinnej atmosfery i szczęśliwego Nowego Roku 😍

    OdpowiedzUsuń
  12. Bajeczny serniczek! :) Wygląda niezwykle apetycznie :) Zdrowych i wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczny serniczek. Super na Święta. Zdrowych i spokojnych Świąt:-*

    OdpowiedzUsuń
  14. Super świąteczne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda rewelacyjnie i z pewnością tak też smakje ;)

    Wszystkiego co najpiękniejsze w te Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny!Wesołych Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  17. APetyczne ciacho. Magicznych świąt Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny serniczek :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jako sernikowy potwór mówie yes!

    OdpowiedzUsuń
  20. Prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. seeernik :) mniam! Do tego korzenne smaki- nic dodać, nic ująć :)


    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniały sernik! Uwielbiam pod każdą postacią serniki, ten z chęcią bym przygarnęła!

    OdpowiedzUsuń
  23. Po Świętach jestem ciut przejedzona, ale chętnie spróbowałbym Anullo Twoich pyszności...
    Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale uwielbiam takie ciasta. Gdzieś już o takim serniczku podobnym z korzenną nutą.
    Pięknie się prezentuje.
    Pozdrowionka! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyborny. U mnie serniki zjadane są w tempie ekspresowym...

    OdpowiedzUsuń
  26. Na pewno wpisze się jakoś w mój schemat żywieniowy , tym bardziej , że wygląda tak dobrze. Po artykule Pani Agaty Dutkiewicz z food forum zaczynam się bardzo przekonywać do takiego odżywiania ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. serniczek bardzo apetyczny

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)