czwartek, 4 maja 2017

Śnieżny puch

Zebrało mi się kilka przepisów na różne słodkości, jedne zdrowe, inne trochę mniej. Zamierzam je systematycznie Wam pokazać, pomiędzy z przepisami wytrawnymi, abyście nie zanudzili się samymi deserami. Śnieżny Puch to ciasto, które miałam okazję kiedyś zjeść. Nie wzięłam jednak na niego wtedy przepisu, a później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała.



Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
500 g twarogu sernikowego, zmielonego
2 śnieżki w proszku
350 ml mleka
2 galaretki cytrynowe
450 ml wrzącej wody
80 g wiórek kokosowych
1 duża łyżka masła
½ łyżki cukru
150-250 g herbatników (ja zużyłam mniej tzn. 150g, w kwadratowej blaszce być może pójdzie więcej)

Przygotowanie:
  1. Galaretki rozpuścić w 450 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia na kilka godzin. Gdy galaretka nie będzie już płynna, tężejąca to wtedy ubić śnieżki. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać do momentu uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej zmielony ser (opcjonalnie możecie dosłodzić do smaku, ja tego nie robiłam, bo galaretki są dla mnie już wystarczająco słodkie). Wystudzoną galaretkę wlać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Herbatniki wyłożyć na spodzie foremki. Na nie wylać masę, wyrównać górę. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez całą noc.
  2. Kokosowy wierzch: Masło stopić w garnuszku, dodać cukier (1/2 łyżki) oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni (uważać, aby nie spalić). Gdy wiórki przestygną to posypać nimi wierzch masy serowej.
  3. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego,
Anulla

30 komentarzy:

  1. bardzo lubię to ciasto :) Mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak apetycznie, że trudno się powstrzymać, żeby nie sięgnąć po kawałek. A tu... niestety szyba monitora. A szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Lubię takie ciasta. Idealna propozycja na weekend. Mniam.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już czujemy jak rozpływa się w ustach <3

    OdpowiedzUsuń
  5. A robiłam kiedyś podobne ciacho, ta pianka rzeczywiscie jest super taka puszysta i lekko słodka :) a ciacho Twoje to pięknie wygląda ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie wyglada jak puszek :) Nigdy takiego nie jadłam!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie słodkości nigdy dość :D Ciasto wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam to ciasto, najbardziej w wersji z prażonym kokosem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis na sernik :) Muszę spróbować zrobić sernik, ale na zimno z galaretką :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  10. Przymierzam się od jakiegoś czasu do tego ciasta. Teraz już na pewno zrobię, narobiłaś mi ochoty -:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już sama nazwa tego ciacha brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z przyjemnością skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super przepis... a ciasto prezentuje się genialnie... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Po samym tytule brzmi już smacznie, do tego smaki cytrynowe - jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę w końcu zrobić to ciacho, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały wypiek, skuszę się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto prezentuje się jak z bajki :) ciekawa jestem jego smaku, bo jeśli smakuje tak jak wygląda, to rewelacja <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pycha, muszę wypróbować to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  20. To bardzo wygląda jak coś, co ja bardzo chcę zjeść <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciacho znam, nie raz robiłam. Jest naprawdę pyszne, a nazwa oddaje w pełni jego puszystość:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)