wtorek, 19 listopada 2013

Domowa chałwa

Skoro można zrobić w domowych warunkach masło orzechowe to można i chałwę. Jako dziecko jej nie znosiłam, natomiast od dobrych kilku lat żyję z nią w zgodzie. Aczkolwiek niektóre wersje sklepowe są tak przesłodzone, że mało kto zje całego „batonika”, dlatego postanowiłam przygotować wersję domową dostosowaną pod moje kubki smakowe. Do jej zrobienia potrzebny jest nam praktycznie tylko blender.


Składniki:
300g sezamu
3 łyżki miodu (generalnie do smaku)
Opcjonalnie zapach waniliowy, kakao, ulubione bakalie np. orzechy, migdały

Przygotowanie:
  1. Sezam uprażyć na patelni (pilnować by nie ściemniał). Ostudzić. 
  2. Zblendować na gładką masę z dodatkami (chyba, że wolicie np. kawałki orzechów to posiekać i dodać do gotowej masy wraz z miodem, niektóre bakalie jak orzechy można uprażyć w celu wzbogacenia smaku) robiąc przerwy, aby nie spalić urządzenia (ja robiłam w blenderze po 150 g sezamu). 
  3. Osłodzić miodem. Formować dowolne kształty – u mnie koło. Foremkę, naczynie – u mnie kokilka, wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę sezamową. Wstawić do lodówki na min. 2 h, a najlepiej na całą noc, by się masa „ścięła”.
Smacznego,
Anulla

55 komentarzy:

  1. mmmm... cuuuudo! <3
    wyślij mi kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna jeszcze nie robiłam w domu chałwy, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię tak samo...
    Dzisiaj zrobiłam sezamki, ale póki co nie bardzo się trzymają kupy - jak się będą rozpadać w rękach, to tez z nich zrobię chałwę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a do sezamków i ja się przymierzam, ale jakoś mi nie po drodze:P

      Usuń
  4. uwielbiam chałwe , akurat mam w domu sezam więc całkiem możliwe ze zrobie swoja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za chałwą, ale... takiej domowej z przyjemnością bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam chałwę, chyba będę musiała spróbować zrobić swoją ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi chałwa kojarzy się z dzieciństwem, gdy ciotka przywoziła z Rosji w wielkiej puszce, natomiast tą z Odry Brzeg omijałam szerokim łukiem. Współczesnej chałwy nie próbowała, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. współczesne sklepowe marki przeważnie są mega słodkie, ale za to lubię na jarmarkach te tureckie w stoiskach z regionalną żywnością:) ostatnio w Gdańsku mi jedna bardzo smakowała:)

      Usuń
  8. Ja lubię chałwę od zawsze, ale jeszcze nie próbowałam robić sama...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wykonanie nie jest trudne i czasochłonne, więc polecam:)

      Usuń
  9. Kocham chałwę, z tym przesłodzeniem sklepowych batoników masz całkowita rację;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy też skład przeczytać, to człowiek się przeraża ile tam jest dodatków i ile słodkich:P a tak wiem, co jem i dostosowuje pod siebie:) poza tym mogę poszaleć ze smakami, może migdałowa? takiej w końcu nie kupię:D

      Usuń
  10. Do chałwy przymierzam się od 2 lat. Do tej pory jej nie zrobiłam, ale uwielbiam. I jestem osobą, która potrafi zjeść 100 g chałwy waniliowej na raz, ale tylko jednej firmy (nie będę wymieniać- reklama).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kiedyś jej nie lubiłam, a teraz dobrą nie pogardzę:)

      Usuń
  11. mmm, fajny pomył, ja akurat za chałwami nie przepadam, ale pomysł fajny

    OdpowiedzUsuń
  12. nigdy nie robiłam :) a chyba warto! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam. Szkoda,że postanowiłam,że nie będę jadła słodyczy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak ciągle mówię, ale za to ćwiczę by sobie na te łakocie pozwolić od czasu do czasu:)

      Usuń
  14. Pycha :) ja dodaję jeszcze troszkę oleju sezamowego, ale lepiej się blendowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też można dodać, aczkolwiek nie była taka wiórowata jak ją robiłam, więc nie dodawałam oleju sezamowego, aczkolwiek na pewno nie zaszkodzi by masa dobrze się formułowała:)

      Usuń
  15. Muszę spróbować koniecznie, bo mój mąż ją bardzo lubi. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anula jesteś genialna!:D koniecznie muszę wypróbować przepis, kocham chałwę!

    OdpowiedzUsuń
  17. świetne, muszę zrobić mamie:) ona uwielbia chałwę!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł na zrobienie domowej chałwy :) Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobię taką mamie na świąteczny prezent na jest chałwofilką:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale frykasy! Bardzo jestem ciekawa smaku tej chałwy:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pycha!:)
    A ja na diecie...:(
    Ale dziekuje za swietny pomysl, zrobie na prezent swiateczny kolezance, ktora jest chalwo-zalezna;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chałwa to świetny pomysł na prezent:) wystarczy tylko ładnie zakapakować, a fani jej będą zachwyceni:)

      Usuń
  22. Nawet nie wiedziałam, ze można chałwę samemu zrobić, świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać jest to banalnie proste, więc warto spróbować:)

      Usuń
  23. Ja za chałwą szczególnie nie przepadam, może dlatego, że jest właśnie za bardzo słodka. No ale jak widać, można wszytsko odtworzyć w domu, według własnych upodobań:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i to mnie cieszy, że to co kiedyś niemożliwe w domowych warunkach teraz już jest, a smak często o niebo lepszy:)

      Usuń
  24. Ja dalej jej nie znoszę :) ale pomysł bardzo fajny!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam chałwę :) nawet nie wiedziałam, że można ją przygotowac w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uciekam stąd, a kysz...Po co ja tu weszłam??? Na pokuszenie...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale się uśmiałam z Twojej wersji komentarza:)

      Usuń
  27. Nie przepadam za chałwą, ale takiej domowej nigdy nie jadłam. Może by mi zasmakowała :) jestem zaintrygowana teraz;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może warto spróbować? w końcu wykonanie jest proste, a może polubisz:) ja też do wielu rzeczy się nawracam:)

      Usuń
  28. Ale super, nie sądziłam, że wykonanie chałwy jest tak proste! :))

    OdpowiedzUsuń
  29. no bardzo mi się ta propozycja podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Kupiłaś mnie tym wpisem :):)
    Uwielbiam chałwę !

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja sama nie przepadam, ale moja rodzinka byłaby szczęśliwa gdyby taką dostali :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. O gdyby Córka zobaczyła ten wpis, zapewne męczyłaby mnie bym jej zrobiła taką pyszna chałwę :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Coś dla mnie! Bardzo lubię chałwę. Dodam do niej rodzynki :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Będę musiała kiedyś wypróbować przepis, bo moja babcia uwielbia chałwę ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja też się za domową chałwę zabieram, ale jakoś ostatecznie zabrać się nie mogę ;-) ale jest na mojej liście przepisów do realizacji, więc może wkrótce :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Na pewno by mi bardziej smakowała niż te gotowce :)!

    OdpowiedzUsuń
  37. ojejciu...moja mama kochałaby mnie za taki przepis, bo jest miłośniczką chałwy we wszystkich smakach :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)