czwartek, 16 maja 2013

Penne z kurczakiem i szpinakiem w kremowym sosie

W akcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście tym razem szpinak. Muszę jednak przyznać, że walka była zacięta do samego końca, ciągle zmieniało się prowadzenie.  Przedstawiam Wam, więc wygrane  danie, które idealne wkomponowuje się w wiosenną tonację. Poza tym nie jedna osoba może powiedzieć: „szpinak – o fuj!” . Sama kiedyś tak myślałam i wiem, że jest to mylne twierdzenie. Klucz do szpinaku to dobre jego przyrządzenie. I nawet mój brat, który miał na początku lekkie opory zjadł dokładkę. Tak, więc najpierw spróbujcie!


Składniki na 3 porcje:
300g makaronu penne
20 dag szpinaku (świeży)
2 ząbki czosnku
Pół piersi z kurczaka (26 dag)
Mały pojemniczek śmietany (200g) - u mnie 18%
Pół kostki serka topionego (50g) - u mnie gouda
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Posolić i popieprzyć.
  3. Następnie dodać posiekany czosnek. Zeszklić.
  4. Teraz należy dodać drobno pokrojony szpinak. Chwilę smażyć – znacznie zmniejszy swoją objętość.
  5. Następnie dodać śmietanę i chwilę dusić. Na koniec dodać serek topiony – poczekać aż się roztopi. Ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Do sosu dodać ugotowany makaron – całość wymieszać. 
Smacznego,
Anulla

44 komentarze:

  1. Skusiłaś mnie, dzisiaj robię na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie, na pewno zrobię na jakiś dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie :) Połączenie szpinaku z czosnkiem to klasyczne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze połączenie:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu uwielbiam, rewelacyjne połączenie :)) Będę robiła jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie zapomnę, jak robiłam od Cb penne pieczarkowe i wyszło przepyszne, więc na to i ja się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta wersja jest równie pyszna, polecam!:) i czekam na relacje jak smakowało:) ja się do tych Twoich Kibinów (tak się chyba to odmienia:P) zebrać nie mogę jakoś:P

      Usuń
    2. No, jak zrobię to zdam relacje:)

      Usuń
  7. Ja głosowałam na coś innego :( ale takie penee też mnie zadowoli :P
    Ze szpinakiem zjem wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na Polska Gotuje jest konkurs z makaronem w roli głównej:) Twoje danie jest warte tego konkursu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Może się przekonam do szpinaku i dzisiaj spróbuję to zrobić. Bo chodzi za mną makaron:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj:) ja swój romans ze szpinakiem mam od niedawna, zresztą do wielu smaków wróciłam po latach:)

      Usuń
  10. Nie bedę juz do ciebie zaglądać bo tylko kusisz tymi swoimi przepisami wspaniałymi!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha takie szpinakowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię szpinak z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. http://www.polska-gotuje.pl/konkursy/makaronowe-love-2

    bardzo proszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) juz potem znalazłam więc usunęłam komentarz u ciebie:)

      Usuń
  14. Pycha! Kocham szpinak i czosnek - choć w dzieciństwie było "a fuj!" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. tak,tak! Szpinak rządzi, jedno z lepszego zielska do jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja szpinak z pastą bardzo lubię, często robię ze śmietaną i serem pleśniowym. Twoja wersja z kurczakiem bardzo fajna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też do szpinaku musiałam "dorosnąć" :) Świetna pasta!

    OdpowiedzUsuń
  18. o, mój typ wygrał :-) to teraz czas go wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. pysznie :) uwielbiam takie dnia makaronowe :) a szpinak ... jak najbardziej TAK!!

    OdpowiedzUsuń
  20. lubię dania z makaronem:) a do tego szpinak:) musiało smakować rewelacyjnie:)pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobłam i wyszedł dobry. nawet szpinak nie jest taki zły. Ela.M.
    testuje tablet w pracy i jest słoaby zasięg neta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało i że przekonałaś się do szpinaku - sama go nie znosiłam kiedyś, a teraz wiem że jest to kwestia tego, że trzeba do niego dorosnąć i dobrze przygotować:)

      Usuń
  22. odkąd spróbowałam szpinak używam go w kuchni bardzo często. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mój faworyt nie wygrał, ale to danie wygląda naprawdę smacznie, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  24. jedno z lepszych dań na świecie, odkąd pierwszy raz gotowałam szpinak już się z nim nie rozstaję :) oczywiście obserwuję!

    zapraszam na nowy post i na rozdanie!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetna notka. Zaciekawiło mnie :)
    Pozdrawiam.

    + Zapraszam na nasze blogi :)

    "Każdy czasem potrzebuje rozpuścić myśli nie tylko w słowach."

    OdpowiedzUsuń
  26. Akurat wszystkie składniki mam w lodówce, więc chyba się skuszę, bo wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Szpinak rządzi! Uwielbiam takie makarony :D

    OdpowiedzUsuń
  28. no i znowu mój szpinak:) kusząco wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Swietny pomysl to polaczenie szpinaku z kurczakiem:) W takim talerzu makaronu jest wszystko! I miesko, i warzywka, i weglowodany...teraz tylko pyszny, lekki deser i mozna isc na spacer;)
    Slonecznej niedzieli Ci zycze!:*

    OdpowiedzUsuń
  30. taki obiadek gości u mnie bardzo często, choć najczęściej z serem pleśniowym, ale z topionym też pycha!

    OdpowiedzUsuń
  31. Tyle razy uzywam w swojej kuchni szpinaku i w ogole nie moge sie do niego przekonać :( zjem troche i tak mi nie smakuje ze nic z tego :(

    OdpowiedzUsuń
  32. Szpinak lubię, ale do śmietanowych sosów się nie mogę przekonać, choć chyba już najwyższa pora :D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)