poniedziałek, 14 stycznia 2013

Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym

Oto kolejna propozycja obiadowa, która z jednej strony jest klasyką, a z drugiej nawiązuje do Pomysłu na… Oczywiście tym razem także przygotowana domowym sposobem. Saszetki wcześniej nie miałam okazji przyrządzić i nie zamierzam, gdyż obiad robi się w 30 minut.  A poza tym wiem, co jem. Do przyrządzenia tego dania możecie wykorzystać ulubione filety ryby – u mnie był mintaj. Podczas konsumpcji przyszła mi również myśl, że sos świetnie będzie się komponował z moim ulubionym kurczakiem. Następnym razem postaram się tak go wypróbować.




Składniki na 3 porcje:
3-4 filety mintaja
Pęczek koperku
Małe opakowanie śmietany – u mnie 18%
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
Kubek bulionu
Sól
Pieprz
Olej

Przygotowanie:
  1. Rybę rozmrozić, opłukać i wysuszyć. Ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.  Posolić i popieprzyć. Odstawić na 20 minut do lodówki.
  2. Bulion wlać do rondla. Dodać do niego posiekany czosnek i koper. Ewentualnie posolić i popieprzyć do smaku. Chwilę gotować.
  3. Do miseczki przełożyć śmietanę, dolać do niej wywar. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Przelać do rondla.
  4. Następnie zagęścić sos mąką (wymieszaną z wodą za pomocą trzepaczki).
  5. Rybę z obu stron usmażyć na odrobinie oleju. Wyłożyć na talerze i polać sosem. Podawać z ziemniakami.
Smacznego,
Anulla

30 komentarzy:

  1. Ryby w takim sosie jeszcze nie jadłam. Spróbuję kiedyś takie połączenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna ryba, uwielbiam takie obiady!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię sosy koperkowe, połączenie z rybą- pomysł pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam rybę z dodatkiem sosu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czemu nie, może to byc smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ryby :) Pysznie się prezentuje w tym sosiku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ryba i koperek to duet doskonały, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ryba w połączeniu z takim sosem to coś pysznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię rybę w sosie koperkowym, ale sos robię na bazie beszamelowego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietne polaczenie ryba-koperek-smietana!;)
    To musi byc prawdziwa rozkosz dla podniebienia...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba tylko raz jadłam rybę w sosie koperkowym.
    Lubie ryby więc wypróbuję przepis na pewno! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Za sos wielkie brawa. Dodatek dość intensywnych i pachnących dodatków na pewno nadaje mu specyficznego smaku. Myślę, że do kurczaka jak najbardziej pasuje i się sprawdzi. Rybka była na tak, to drób pewnie również:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Super że sos jest domowy, bardzo fajny i smaczny obiad

    OdpowiedzUsuń
  14. To musi być pyszne! Aż zgłodniałam przez ciebie o 22:06 :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Po dzisiejszym ciężkim dniu chętnie bym zjadła taka pyszną rybke nawet o tak późnej porze.

    OdpowiedzUsuń
  16. Proste w przygotowaniu a brzmi przesmacznie. Robiłam kiedyś łososia w koprze. Mam nadzieję, że uda mi się znaleść świeżego mintaja.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny pomysł na obiad. Wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie przepadam za bardzo za rybami, ale sosik bardzo fajny. Daj znać jak się komponuje z mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rybkę uwielbiam pod kazdą postacia :) a sosik -pychota !!

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiej rybki jeszcze nie jadłam :P Ale zapowiada się bardzo smacznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. A tą rybę w panierce smażysz? Może by tak wypaliło uduszenie jej w tym sosie? Jak myślicie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ryba jest bez panierki, pokrojona jedynie na mniejsze kawałki i smażona na patelni z powłoką, która nie przywiera. Jak ją obsmażysz po 3-4 minuty z każdej strony na wolnym ogniu, to będzie rumiana i niesurowa. Myślę, że spokojnie możesz ją udusić - przepis to tylko inspiracja, który można modyfikować:)

      Usuń
  22. Bardzo Lubię ryby, a taki sos pasuje do ryb.;)

    OdpowiedzUsuń
  23. to coś dla mnie, uwielbiam ryby pod każdą postacią, a z tak przygotowanym sosem musiały smakować wyśmienicie:) wyglądają bardzo apetycznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)