środa, 5 grudnia 2012

Czekoladowe banany w cieście francuskim

A oto kolejny deser, który można szybciutko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości albo ochotę na coś słodkiego. Z pewnością zadowoli on każdego łasucha oraz dzieciaków. Banany przed zawinięciem można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi albo zostawić oblane jedynie czekoladą.



Składniki na 8 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
4 banany
Tabliczka mlecznej czekolady
Opcjonalnie wiórki kokosowe

Przygotowanie:
  1. Rozwinąć ciasto i podzielić je na 8 części.
  2. Obrać banany i pokroić na połówki (mniej więcej takie, aby się zmieściły na cieście). Ułożyć je na każdym kawałku ciasta.
  3. Czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej. Oblać nią banany.
  4. Zwinąć ciasto, dobrze skleić brzegi.
  5. Piec na złoty kolor ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego,
Ann

22 komentarze:

  1. pyszności:) naoglądam się na noc i jak tu potem spać? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty za to dziś kusiłaś misiami jak wróciłam do domu głodna!:D więc jest 1:1 :P

      Usuń
  2. Powiem ci że fajne to wyszło i widać że jesteś fanką ciasta francuskiego :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt ostatnio sporo rzeczy z nim robiłam:) nie dość że go lubię, to również czas nie pozwalał mi też na większe wariacje, a szkoda:)

      Usuń
    2. No właśnie szkoda, że częściej nie dodajesz przepisów.:( Przyznam szczerze, że czekam na każdy z niecierpliwością :)

      Usuń
    3. staram się je zamieszczać w miarę regularnie, ale pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. miło, że aż tak na nie wyczekujesz:) Twoje przepisy zresztą też widać, że przygotowywane są z pasją i są ciekawe:)

      Usuń
  3. Boskie!
    a ja używam ciasta francuskiego tylko do parówek :(
    czas na zmiany! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł...:)
    Na pewno pyszne..:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie szybkie wypieki :) i ciasto francuskie też - fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty masz łeb, żeby tak smokwicie skitrać banana:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm banany i ciasto francuskie i jeszcze czekolada, aż mi ślinka cieknie na sama myśl :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmm bardzo lubię ciasto francuskie , a z bananami to poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nieźle, bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. super propozycja dla dzieciaczków

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa jestem jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie lubię bananów na surowo... no jakoś nie trawie... Ale na ciepło, to już inna sprawa :) Ja robię często w słodkiej śmietanie z wanilią... mniam. Ale w cieście francuskim z czekolada na bank będzie dobre. Spróbuje na 100%.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)