czwartek, 30 sierpnia 2012

Francuskie mini szarlotki


Ostatnim czasem mam małe szaleństwo w kuchni z jabłkami. A wszystko to za sprawą tego, że na podwórku mam ich pod dostatkiem.  Dziś zaprezentuję Wam szybki przepis. Ostatnio nie brakuje mi zajęć, więc nie zawsze siedzę nie wiadomo, ile w kuchni. Poza tym dzisiejsze ciastka są fajnym sposobem, gdy mamy niespodziewanych gości, a w domu brak czegoś słodkiego. Idealne są także do wzięcia na uczelnie czy do pracy. Szybkie, smaczne i mają wiele zastosowań, a poradzi sobie z nimi nawet laik.

Początkowo miałam robić paszteciki z łososiem, bo jeszcze jedna paczka leży w zamrażalniku, ale ostatecznie wyszła wersja z jabłkami. Owoce doprawiłam moim nowym odkryciem, czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków).  Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie podczas pieczenia.
 

Składniki na 8 sztuk:
Opakowanie ciasta francuskiego (275g)
2 łyżki cukru
Pół łyżki przyprawy do szarlotki
4 jabłka

Przygotowanie:
1.       Rozwinąć ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm
2.       Jabłka obrać, przekroić na połówki, pozbyć się pestek i zetrzeć na tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki
3.       Starte jabłka kłaść na środek ciasta i sklejać na pół.
4.       Posypać na górze cukrem pudrem (można uprzednio posmarować ciastka białkiem i dopiero posypać cukrem).
5.       Piec na złoty kolor 15-20 min w temp. 200 stopni.


Smacznego,
Anulla

6 komentarzy:

  1. Ja robiłam rogaliki z ciasta z jabłkami, też pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a rogalików juz dawno nie robilam, musze nadrobić bo mój ulubiony przepis leży gdzieś tam odłogiem:P

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam nic z ciasta francuskiego, a jabłek mam też sporo. Trochę boję się za takie szarlotki zabrać, ale dla smaku może się poświęcę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawde warto spróbować i nie ma czego się bać bo są banalne:) A Wypieki z ciasta francuskiego są błyskawiczne:)

      Usuń
  3. Cześć,
    Nominowałam Twój blog do wyróżnienia Versinale Blogger Award. Szczegóły znajdziesz u mnie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)