Ostatnim czasem mam małe szaleństwo w kuchni z jabłkami. A
wszystko to za sprawą tego, że na podwórku mam ich pod dostatkiem. Dziś zaprezentuję Wam szybki przepis.
Ostatnio nie brakuje mi zajęć, więc nie zawsze siedzę nie wiadomo, ile w kuchni.
Poza tym dzisiejsze ciastka są fajnym sposobem, gdy mamy niespodziewanych
gości, a w domu brak czegoś słodkiego. Idealne są także do wzięcia na uczelnie
czy do pracy. Szybkie, smaczne i mają wiele zastosowań, a poradzi sobie z nimi nawet
laik.
Początkowo miałam robić paszteciki z łososiem, bo jeszcze
jedna paczka leży w zamrażalniku, ale ostatecznie wyszła wersja z jabłkami.
Owoce doprawiłam moim nowym odkryciem, czyli przyprawą do szarlotki Kamis (jest
to mieszanka cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków). Ową mieszankę wykorzystałam już wcześniej do
rolady jabłkowej. Nie dość, że dobrze smakuje, to jeszcze ładnie pachnie
podczas pieczenia.
Opakowanie ciasta francuskiego (275g)
2 łyżki cukru
Pół łyżki przyprawy do szarlotki
4 jabłka
Przygotowanie:
1. Rozwinąć
ciasto francuskie. Wyciąć z niego prostokąty mniej więcej 6x10cm
2. Jabłka obrać, przekroić na połówki, pozbyć się pestek i
zetrzeć na tarce, posłodzić, dodać przyprawę do szarlotki
3. Starte
jabłka kłaść na środek ciasta i sklejać na pół.
4. Posypać
na górze cukrem pudrem (można uprzednio posmarować ciastka białkiem i dopiero
posypać cukrem).
5. Piec
na złoty kolor 15-20 min w temp. 200 stopni.
Smacznego,
Anulla
Proste, szybkie pychoty :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam rogaliki z ciasta z jabłkami, też pycha ;)
OdpowiedzUsuńa rogalików juz dawno nie robilam, musze nadrobić bo mój ulubiony przepis leży gdzieś tam odłogiem:P
UsuńNigdy nie robiłam nic z ciasta francuskiego, a jabłek mam też sporo. Trochę boję się za takie szarlotki zabrać, ale dla smaku może się poświęcę :)
OdpowiedzUsuńnaprawde warto spróbować i nie ma czego się bać bo są banalne:) A Wypieki z ciasta francuskiego są błyskawiczne:)
UsuńCześć,
OdpowiedzUsuńNominowałam Twój blog do wyróżnienia Versinale Blogger Award. Szczegóły znajdziesz u mnie na blogu :)