Pogoda za oknem okropna, więc staram się inaczej sobie ten
czas zapełnić, ale nie tylko w kuchni, więc dzisiejszy przepis jest z tych
błyskawicznych. Uwielbiam wykorzystywać ciasto francuskie do różnych
kombinacji. Wyśmienite jest ono zarówno na słodko, jak i słono. Tym razem
wersja wytrawna, z tego co każdy może znaleźć w lodówce. Jest to świetna
alternatywa zamiast nudnych, suchych kanapek. Idealne do wzięcia na uczelnie
czy do pracy.
Puszka kukurydzy – mała lub pół zwykłej
Przyprawa do pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek)
Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty ser żółty
Ketchup pikantny – ja użyłam pudliszki
5 plasterków szynki np. polędwica sopocka
Przygotowanie:
1. Ciasto
francuskie rozłożyć, ponacinać po bokach paski długości około 8 -10 cm.
2. Na
szerokim pasie, czyli na środku smarujemy ciasto ketchupem. Posypujemy je
przyprawa do pizzy.
3. Na
cieście wykładamy kukurydze, na to szynkę, a na końcu kładziemy pokrojoną
mozzarelle, ewentualnie posypujemy serem żółtym.
4. Paski
na przemian sklejamy ze sobą, tworząc taką plecionkę, coś a’la warkocz.
5. Piec
na złoty kolor przez 20 minut w temp. 180- 200 stopni.
Smacznego,
Anulla
Oj jak lubię kombinacje z ciastem francuskim:)
OdpowiedzUsuń