środa, 15 sierpnia 2012

Francuska plecionka

Pogoda za oknem okropna, więc staram się inaczej sobie ten czas zapełnić, ale nie tylko w kuchni, więc dzisiejszy przepis jest z tych błyskawicznych. Uwielbiam wykorzystywać ciasto francuskie do różnych kombinacji. Wyśmienite jest ono zarówno na słodko, jak i słono. Tym razem wersja wytrawna, z tego co każdy może znaleźć w lodówce. Jest to świetna alternatywa zamiast nudnych, suchych kanapek. Idealne do wzięcia na uczelnie czy do pracy.

Niedługo pokażę Wam także kolejny przerobiony ciuch, oraz ozdobione pudełko na szpargały (niestety, najpierw muszę zdobyć ładny papier do niego).



Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego (275g)
Puszka kukurydzy – mała lub pół zwykłej
Przyprawa do pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek)
 Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty ser żółty
Ketchup pikantny – ja użyłam pudliszki
5 plasterków szynki np. polędwica sopocka

Przygotowanie:
1.       Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać po bokach paski długości około 8 -10 cm.
2.       Na szerokim pasie, czyli na środku smarujemy ciasto ketchupem. Posypujemy je przyprawa do pizzy.
3.       Na cieście wykładamy kukurydze, na to szynkę, a na końcu kładziemy pokrojoną mozzarelle, ewentualnie posypujemy serem żółtym.
4.       Paski na przemian sklejamy ze sobą, tworząc taką plecionkę, coś a’la warkocz.
5.       Piec na złoty kolor przez 20 minut w temp. 180- 200 stopni.

Smacznego,
Ann

1 komentarz:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)