Dzisiejszy przepis pochodzi ze strony internetowej: gwiazdy w kuchni
. Danie to robiłam już wielokrotnie i bardzo mi smakuje. Sposób przyrządzenia
lekko zmodyfikowałam. Ale, jak mówią, diabeł tkwi w szczegółach. Tym razem zrobiłam je wspólnie z moim A. W kuchni to na razie dominuję ja, ale On
dzielnie się uczy i robi postępy. Jako mój kuchcik pogodził się, że dostaję
tzw. brudną robotę. Wczoraj pomógł mi kroić warzywa, mięso itp. A Wy Kochani
lubicie gotować z kimś?
Wczoraj, za
sprawą wspólnego gotowania, dostałam także małego olśnienia. Mój A., podobnie jak ja,
uwielbia pikantną kuchnię, więc zapytał się czy owe risotto nie mogłoby być
ostrzejsze. Może i dlatego następnym razem, dodam do niego odrobinę ostrej papryki w
proszku. Potrawa jest świetna zarówno na
ciepło jak i na zimno.
Puszka pomidorów w puszce
Ryż – 200 gram, ja użyłam 2 torebki sonko parboiled
(zachowuje sypkość)
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
0,5 łyżeczki bazylii – ja używam tej z Kamis
2 kostki rosołowe lub litr bulionu drobiowego
1 litr gorącej wody (gdy używamy kostek rosołowych)
1 czerwona papryka lub mix kolorowych
Sól
Pieprz
Mąka
Opcjonalnie, aby danie było ostrzejsze – odrobina ostrej
papryki w proszku
Przygotowanie:
1. Pierś
z kurczaka, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
2. Mięso
obtoczyć w mące, smażyć na oleju do zrumienienia. Wyjąć do miski.
3. Następnie
zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać do tego pomidory w puszce. Całość
poddusić 2-3 minuty.
4. Do
garnka przelać sos, dodać mięso. Zalać gorącą wodą. Dodać 2 kostki rosołowe.
Gdy kostki się rozpuszczą, a wywar zagotuje, doprawić do smaku solą, pieprzem i
bazylią, ewentualnie ostrą papryką.
5. Do
garnka dodać ryż i paprykę. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut do czasu gdy
nie zrobi się gęsta „papka”. Mieszać od
czasu do czasu, aby ryż nie przywarł do garnka.
Smacznego,
Anulla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)