Bitki to jedno z moich ulubionych dań. Tą potrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem
fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym
sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach.
Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy
szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę
dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie i zmodyfikowałam
pod siebie, dlatego tym razem nie podam Wam dokładnego źródła pochodzenia.
0,5 kg schabu
Liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 duża cebula
Mąką
Sól
Pieprz
Bulion lub kostki rosołowe lub do mięsa wieprzowego czy
do bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór (1 lub 2 w zależności od
ilości wody)
olej
Przygotowanie:
1. Schab
pociąć na kotlety, rozbić je dość cienko, posolić i popieprzyć z obu stron.
Obtoczyć w mące.
2. Mięso
smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka.
3. Zeszklić
cebulę. Dodać do mięsa.
4. Zalać
bulionem albo wodą, tak aby była trochę ponad mięso ( w przypadku wody dodajemy
kostki rosołowe).
5. Dodajemy
liścia laurowego oraz ziele angielskie.
6. Dusimy
około 30 minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie
gotowanie się wydłuża.
7. Ewentualnie
doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie nam z tego sos. W przypadku gdyby
danie było za rzadkie, bo np. dodamy za dużo bulionu, sos zagęścić mąką
rozrobioną w wodzie.
Smacznego,Anulla
Mmmm niby nic specjalnego, ale kojarzą mi się z dzieciństwem za co je kocham!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka!
Zapraszam do mnie- dopiero zaczynam, ale codziennie coś dodaję :)
http://cudaicudenka.blogspot.com/
bardzo miło mi to słyszeć:) właśnie dla takich słów warto coś tworzyć:)
Usuńmoja przygoda z blogowaniem to też dopiero początek i też staram się sumiennie dodawać posty:)
O super! Do tej pory robiłam bitki tylko z wołowego. Teraz mam pomysł na najbliższy obiad.
OdpowiedzUsuńmiło mi:) tradycyjne bitki są wołowe, ale te równie dobrze smakują i są trochę tańsze.
Usuńbardzo dobre te bitki...dziękuję.
OdpowiedzUsuńcudowne,dzięki
OdpowiedzUsuńDo bitek ( wyłącznie wołowe robię) zawsze daję kostkę bulionu grzybowego Knorra. A jak mam to suszone grzybki też daję. Do Twoich bitek, Ann, te dodatki też się sprawdzą.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwiem, że wołowe są klasyczne, jednak ja robię również z wieprzowiny. To jest taka wersja, która przeważnie gości na moim stole ze względu na brata, który nie znosi grzybów (a taką wersję też lubię- daję czasami pieczarki, czasami normalne grzybki, ewentualnie suszone:))
Usuńno spoko te bitki i sztbko sie je robi
OdpowiedzUsuńBitki sie dusza zobaczymy co wyjdzie:) Ja lubie kombinowac w kuchni, laczyc rozne dania i bitki w sosie podam z kluskami slaskimi a dlaczego by nie??:)))
OdpowiedzUsuńz kluskami śląskimi muszą być równie pyszne:) fajne będą też z pyzami ziemniaczanymi bez dodatków:) a kombinowanie w kuchni również uwielbiam:D pochwal się jak smakowało:)
UsuńPycha!! Zawsze chcialam je zrobic no i ten dzien nastapil. Przepis rewelacyjny polecam :)
OdpowiedzUsuń