piątek, 24 sierpnia 2012

Bitki wieprzowe


Bitki to jedno z moich ulubionych dań. Tą potrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach.

Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się Wam podać w miarę dokładne proporcje. Przepis dawno temu znalazłam w Internecie i zmodyfikowałam pod siebie, dlatego tym razem nie podam Wam dokładnego źródła pochodzenia.


Składniki na 4 porcje:
0,5 kg schabu
Liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 duża cebula
Mąką
Sól
Pieprz
Bulion lub kostki rosołowe lub do mięsa wieprzowego czy do bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór (1 lub 2 w zależności od ilości wody)
olej

Przygotowanie:
1.       Schab pociąć na kotlety, rozbić je dość cienko, posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące.
2.       Mięso smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka.
3.       Zeszklić cebulę. Dodać do mięsa.
4.       Zalać bulionem albo wodą, tak aby była trochę ponad mięso ( w przypadku wody dodajemy kostki rosołowe).
5.       Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie.
6.       Dusimy około 30 minut do miękkości mięsa. Gdy mamy więcej mięsa automatycznie gotowanie się wydłuża.
7.       Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Powstanie nam z tego sos. W przypadku gdyby danie było za rzadkie, bo np. dodamy za dużo bulionu, sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.

Smacznego,
Ann

12 komentarzy:

  1. Mmmm niby nic specjalnego, ale kojarzą mi się z dzieciństwem za co je kocham!

    Narobiłaś mi smaka!

    Zapraszam do mnie- dopiero zaczynam, ale codziennie coś dodaję :)
    http://cudaicudenka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo miło mi to słyszeć:) właśnie dla takich słów warto coś tworzyć:)
      moja przygoda z blogowaniem to też dopiero początek i też staram się sumiennie dodawać posty:)

      Usuń
  2. O super! Do tej pory robiłam bitki tylko z wołowego. Teraz mam pomysł na najbliższy obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi:) tradycyjne bitki są wołowe, ale te równie dobrze smakują i są trochę tańsze.

      Usuń
  3. bardzo dobre te bitki...dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne,dzięki

    OdpowiedzUsuń
  5. Do bitek ( wyłącznie wołowe robię) zawsze daję kostkę bulionu grzybowego Knorra. A jak mam to suszone grzybki też daję. Do Twoich bitek, Ann, te dodatki też się sprawdzą.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, że wołowe są klasyczne, jednak ja robię również z wieprzowiny. To jest taka wersja, która przeważnie gości na moim stole ze względu na brata, który nie znosi grzybów (a taką wersję też lubię- daję czasami pieczarki, czasami normalne grzybki, ewentualnie suszone:))

      Usuń
  6. no spoko te bitki i sztbko sie je robi

    OdpowiedzUsuń
  7. Bitki sie dusza zobaczymy co wyjdzie:) Ja lubie kombinowac w kuchni, laczyc rozne dania i bitki w sosie podam z kluskami slaskimi a dlaczego by nie??:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kluskami śląskimi muszą być równie pyszne:) fajne będą też z pyzami ziemniaczanymi bez dodatków:) a kombinowanie w kuchni również uwielbiam:D pochwal się jak smakowało:)

      Usuń
  8. Pycha!! Zawsze chcialam je zrobic no i ten dzien nastapil. Przepis rewelacyjny polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)