piątek, 10 sierpnia 2012

Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami

Od bardzo dawna chciałam upiec tarte. Podczas wczorajszych zakupów udało mi się nabyć formę, więc już dziś mogłam ją wykorzystać. Próbowałam znaleźć ciekawy przepis w Internecie – jednak bez skutku. Jakoś nic mnie nie zadowalało. Postanowiłam wymyślić coś sama. Początkowo tarta miała być z samym kurczakiem i pieczarkami. Ostatecznie dodałam, do niej jeszcze pora i nie żałuję, bo danie wyszło bardzo smaczne. Nieskromnie przyznam, że smakowała również  mojemu bratu, który nie lubi grzybów. Tym razem nie marudził, a nawet pochwalił! Mój przepis to taka wykorzystana wiedza tego, co znalazłam w Internecie, jednak mojego autorstwa. Nie kopiowałam żadnego przepisu. Połączenie pora, pieczarek i piersi z kurczaka to od samego początku moja myśl. Jedyne, co mnie zainspirowało w Internecie to sos ze śmietany, bo zastanawiałam się czym wypełnić tarte. Sos jest również mojego autorstwa, gdyż sama dobrałam proporcje i składniki. Można do niego dodać zioła, zieleninę czy starty ser żółty. Ja dzisiaj wolałam nie przesadzić, gdyż to moje pierwsze starcie z tartą na słono. 



Składniki na blaszkę o średnicy 28cm:

Spód:
250g mąki
2 żółtka
Pół kostki margaryny - miękkiej
Szczypta soli
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany – ja dałam 18%

Farsz:
Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag
1 duży por (biała część jest nam potrzebna)
20 dag pieczarek
cebula
Sól
pieprz
200-250ml śmietany – ja dałam 18%
3 jajka
Olej

Przygotowanie:
  1. Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia 
  2.  Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
  3. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę.
  4.   Między czasie pokroić mięso w kostkę, pora na drobne paski, a pieczarki przekroić na pół i kroić w cienkie talarki. Pokrojonego pora sparzyć gorącą wodą.
  5. Na patelnie dodać odrobinę oleju, dodać pokrojone pieczarki i mięso, posolić i popieprzyć je do smaku, smażyć do czasu gdy wyparuje tzw. „sok”z mięsa i pieczarek. Dodać do niego cebulę, chwilę podsmażyć, a następnie dodać pora , z którego już odparowała woda. Wszystko podsmażyć, cebula i por powinny być zeszklone, a mięso i pieczarki miękkie. Wyłożyć do miski
  6. Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta.
  7. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem.
  8. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź ryżem. Ja swojej nie obciążałam, bo nic nie miałam, ale na szczęście nie urosła.
  9. Następnie wykładamy na spód usmażone mięso z warzywami, rozprowadzić go po formie.
  10. Teraz należy przygotować sos – do miski dodajemy śmietanę, wbijamy 3 jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Do sosu można ewentualnie dodać zioła, pietruszkę, szczypiorek czy starty ser żółty. Mi jednak odpowiada taka zwykła wersja.
  11.  Sos wylać na mieszankę mięsno – warzywną.
  12.  Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut do ścięcia się sosu oraz do czasu, gdy  tarta nabierze złotego koloru.


Smacznego,
Anulla

23 komentarze:

  1. musze przyznac ze dawno nie jadlem lepszej rzeczy :D pogratulowac pomyslu i wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie.
    zapisuję w ulubionych!
    http://cudaicudenka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i naprawdę polecam!:) niedługo wrzucę wersję z brokułami (tylko post w wolnej chwili opracuję)

      Usuń
    2. Pani przepisy są wyśmienite:) właśnie mam tare w piekarniku ;) a szarlotkę znam na pamięć ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. bardzo mi miło:) takie słowa najbardziej cieszą, pokazują, że to co się robi ma sens:)

      Usuń
  3. super - co prawda skorzystałem tylko z przepisu na przygotowanie spodu, ale proporcje i sposób przygotowania są naprawdę trafione.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, mój Mąż uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się przepysznie. W najbliższym czasie spróbuję podjąć się jej wykonania. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O coś dla mnie! Lubię tarty!

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna tarta :) lubię robić tarty bo to zawsze szybki i smaczny obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie zamówiłam formę do tarty i to bedzie pierwszy przepis jaki wykonam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo ją polecam, wielokrotnie już ją robiłam i jest hitem wśród moich znajomych:)

      Usuń
  9. Właśnie jest w piekarniku pachnie ładnie ale jak smakuje to się okaże :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam! Czy mogłabym tego kurczaka usmażyć w przyprawie gyros Prymat lub w "pomyśle na kebaba" Knorra???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. owszem można usmażyć kurczaka w przyprawie gyros, ja tutaj postawiłam na minimalizm, tarta nabierze odrobinę innego smaku dzięki przyprawie :) Polecałabym gyros aniżeli gotowe pomysły na ze względu na dodatek polepszaczy w tych pomysłach, ale to zależy już od indywidualnego podejścia :)

      Usuń
  11. Planuję pierwszy raz zrobić taką tartę na 6 rocznicę ślubu,na kolację :).Czy mogę to całe posypać serem?Czy tarty się serem nie sypie?np .mozarella albo gouda?Która by była lepsza?Czy lepiej posypać pierwsze serem i potem sos,czy zalać sosem i na to ser?Uprzejmie proszę o odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję rocznicy :)
      Owszem, można całość posypać serem, ale wtedy należy to zrobić pod koniec pieczenia, np. ostatnie 10 minut. wtedy smak sera jest tylko na wierzchu. Wybór sera to też kwestia indywidualna - mozzarella jest bardziej neutralna, natomiast gouda jako że ostrzejsza podkreśli smak. Ja lubię połączenia serowe więc powiem, że nada się praktycznie każdy, nawet pleśniowy (ale ten do masy śmietanowej). Odpowiadając na kolejne pytania - najpierw sos i pod koniec pieczenia jak pisałam ser. Ale ja bym zrobiła jeszcze inaczej żeby dać serowo, pieczarkowo i porową nutę - właśnie do masy jajeczno śmietanowej bym dodała starczy ser żółty lub mozzarellę lub pleśniowy i już wtedy piekła normalnie jak jest podane w przepisie (dodawałam tak ser do tarty z kurczakiem i brokułem). Proszę dać znać jak się przepis udał i czy smakowało i który wariant serowy został wybrany:)

      Pozdrawiam
      Anulla

      Usuń
  12. Po lekkich modyfikacjach (czyli wykluczeniu pora, na którego mam uczulenie) przepis biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  13. Już od paru ładnych miesięcy pozycja obowiązkowa w naszym menu.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)