W sklepie można znaleźć mnóstwo soków, ale tak naprawdę nie
wiemy co jest w nich w środku. Mimo że
sama czasem staram się korzystać z gotowych produktów, to jednak warto od czasu
do czasu ruszyć głową, by zrobić coś samemu i to w prosty sposób. Kompot to
idealne połączenie do obiadu, ale także świetne orzeźwienie w upalny
dzień. Proste, a zadowoli każdego. Dodatkowo, można
kombinować na milion sposób ze smakami.
Składniki:
0,5 kg śliwek węgierek
6-7 średnich jabłek
Cukier – do smaku
Woda – 2-2,5 l
Przygotowanie:
Śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać ze skórki i pokroić
na większe kawałki. Wszystko wrzucić do garnka. Zalać wodą. Zagotować.
Następnie gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania
posłodzić do smaku. Przelać przez sitko do dzbanka. W upalne dni idealnie
smakuje schłodzony w lodówce.
Rada: jeżeli
ktoś lubi, to może dorzucić w trakcie gotowania kilka goździków
Smacznego,
Anulla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)