środa, 8 sierpnia 2012

Kompot śliwkowo - jabłkowy

W sklepie można znaleźć mnóstwo soków, ale tak naprawdę nie wiemy co jest w nich w środku.  Mimo że sama czasem staram się korzystać z gotowych produktów, to jednak warto od czasu do czasu ruszyć głową, by zrobić coś samemu i to w prosty sposób. Kompot to idealne połączenie do obiadu, ale także świetne orzeźwienie w upalny dzień.  Proste, a zadowoli każdego. Dodatkowo, można kombinować na milion sposób ze smakami.

Składniki:
0,5 kg śliwek węgierek
6-7 średnich jabłek
Cukier – do smaku
Woda – 2-2,5 l

Przygotowanie:
Śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki. Wszystko wrzucić do garnka. Zalać wodą. Zagotować. Następnie gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania posłodzić do smaku. Przelać przez sitko do dzbanka. W upalne dni idealnie smakuje schłodzony w lodówce.

Rada: jeżeli ktoś lubi, to może dorzucić w trakcie gotowania kilka goździków

Smacznego,
Ann

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)