wtorek, 21 sierpnia 2012

Tortilla z kurczakiem

Tortilla to szybkie i smaczne danie, z którym można różnorodnie kombinować. Mnie najbardziej odpowiada z sosem czosnkowym, a mój brat i A. wolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami  kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam w weekend.


Składniki dla 4 osób:
Sałata lodowa
4 małe pomidory (ja miałam te podłużne) lub 2 normalnej wielkości
4 razy ogórek gruntowy
Pół małej cebuli
1 papryka – najlepiej żółta, ja miałam tylko czerwoną, więc taką dałam, ale zlewała się w sałatce z pomidorami
Sól
Pieprz
Ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
Przyprawa kamis chrupiąca panierka do kurczaka
Mleko – odrobina do talerza do maczania mięsa
1 jajko
4 duże placki tortilli lub 8 małych wrapów
Sos czosnkowy/salsa lub meksykański – gotowy lub przygotować samemu
Olej

Przygotowanie:
1.       Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę.
2.       Jajko, wymieszać trzepaczką z mlekiem, posolić odrobinę, popieprzyć. Maczać w tym mięso.
3.       Obtoczyć je w panierce Kamis.
4.       Układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową posmarowaną 2 łyżkami oleju
5.       Piec mięso 20 minut w temperaturze 180 stopni
6.       Między czasie przygotować sałatkę – sałatę porwać na drobne kawałki, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, cebulę też, pomidora wg uznania – ja kroje coś na wzór grubej kostki, ale ciężko tak to nazwać, gdyż są to bardziej nieregularne kształty krojone w ręku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
7.       Placki tortilli podgrzać w mikrofalówce zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
8.       Nakładać na środku po całej długości pasek pionowy sałatki, na to pieczoną pierś z kurczaka, a na to polać sosem. Zwinąć. Aby wygodniej było jeść obwinąć dół tortilli kawałkiem folii aluminiowej.

Smacznego,
Anulla

3 komentarze:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)