Pieczone pulpeciki w sosie koperkowym
Jak już wspomniałam, lubię być oryginalna i kombinować, więc
dzisiaj przepis na pulpety inaczej. A dlaczego? Nie są one ani obsmażane ani
gotowane, lecz pieczone. Ot tak, kiedyś postanowiłam upiec kulki z mięsa
mielonego w piekarniku. Danie to robię, co jakiś czas, a moi domownicy je
uwielbiają. Gdy mam mega lenia, to podaję je z gotowym sosem. Jednak wersja w
sosie koperkowym również bardzo mi odpowiada.
Składniki na
pulpety (ok. 10-12 sztuk):
0,5 kg mięsa mielonego
2 czerstwe kajzerki
1 jajko
1 mała cebula
Sól
Pieprz
Olej
Opcjonalnie bułka tarta
Przygotowanie:
1. Mięso
mielone przełożyć do miski, dodać do niego jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2
namoczone w wodzie czerstwe bułeczki oraz sól i pieprz do smaku.
2. Wyrobić
na jednolitą masę, gdy jest ona za rzadka dodać trochę bułki tartej.
3. Z
mięsa formować kulki średniej wielkości.
4. Położyć
na blaszkę folię aluminiową, posmarować ją olejem, ułożyć pulpeciki.
5. Piec
około 30 minut w temperaturze 180 stopni na lekko złoty kolor.
Składniki na sos:
1/3 pęczka koperku
1 bardzo mała marchewka lub pół normalnej
Kostka rosołowa
0,5 litra wody
Pieprz
Ewentualnie sól
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
1 liść laurowy
Przygotowanie:
1. Zagotować
wodę, dodać kostkę rosołową, aby się rozpuściła, dodać liść laurowy.
2. Startą
na tarce marchewkę dodać do garnka, pogotować chwilę, między czasie posiekać
koperek i dodać do garnka. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą (ja
pominęłam). Gotować 7-10 minut do miękkości
marchewki oraz, aby sos nabrał koloru i smaku od kopru .
3. Do
małej miseczki odlać odrobinę wywaru, dodać łyżkę śmietany, przelać do garnka z
sosem.
4. Między
czasie rozrobić łyżkę mąki w wodzie, dodać ją do sosu w celu zagęszczenia. Chwilkę
podgotować mieszając.
Smacznego,
Anulla
przepis wypróbowałam
OdpowiedzUsuńmój niejadek zajadał ze smakiem mimo że nie znosił wcześniej koperku
cieszę się, że niejadkowi przypadło do gustu:)
Usuń