środa, 15 sierpnia 2012

Francuska plecionka

Pogoda za oknem okropna, więc staram się inaczej sobie ten czas zapełnić, ale nie tylko w kuchni, więc dzisiejszy przepis jest z tych błyskawicznych. Uwielbiam wykorzystywać ciasto francuskie do różnych kombinacji. Wyśmienite jest ono zarówno na słodko, jak i słono. Tym razem wersja wytrawna, z tego co każdy może znaleźć w lodówce. Jest to świetna alternatywa zamiast nudnych, suchych kanapek. Idealne do wzięcia na uczelnie czy do pracy.




Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego (275g)
Puszka kukurydzy – mała lub pół zwykłej
Przyprawa do pizzy – ja miałam prymat (może tez być mieszanka przypraw: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek)
 Mozzarella – 1 mała kulka, ewentualnie starty ser żółty
Ketchup pikantny – ja użyłam pudliszki
5 plasterków szynki np. polędwica sopocka

Przygotowanie:
1.       Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać po bokach paski długości około 8 -10 cm.
2.       Na szerokim pasie, czyli na środku smarujemy ciasto ketchupem. Posypujemy je przyprawa do pizzy.
3.       Na cieście wykładamy kukurydze, na to szynkę, a na końcu kładziemy pokrojoną mozzarelle, ewentualnie posypujemy serem żółtym.
4.       Paski na przemian sklejamy ze sobą, tworząc taką plecionkę, coś a’la warkocz.
5.       Piec na złoty kolor przez 20 minut w temp. 180- 200 stopni.

Smacznego,
Anulla

1 komentarz:

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)