czwartek, 1 listopada 2012

Marchewkowe muffiny

Obudziłam się rano z myślą upieczenia czegoś słodkiego. Przejrzałam lodówkę oraz szafki i padło na muffiny z dodatkiem bakalii i marchewki. Od dawna miałam ochotę na ciasto marchewkowe, więc spełniłam swoją zachciankę trochę inaczej. Moje babeczki wyszły mało słodkie, więc łasuchom radzę zwiększyć porcję cukru do 2/3 lub 1 szklanki. Idealnie pasują do porannej kawusi, szczególnie, że robi się je błyskawicznie.



Składniki na 16 sztuk:
1,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju
3 łyżki mleka
3 jajka
1,5 płaskiej  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich
0,5 szkl. wiórek kokosowych
1 duża, starta na grubych oczkach marchewka
Szczypta soli
Cukier waniliowy

Przygotowanie:
  1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.
  3. Ciasto wyłożyć do foremek (używając blaszanych należy je wysmarować margaryną i posypać bułką tartą).
  4. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.


Smacznego,
Ann

22 komentarze:

  1. Narobiłaś mi apetytu, też takie muszę upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię te marchewkowe, oj tak

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię wszelkie odmiany muffinek! pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od niedawna eksperymentuję z silikonowymi foremkami i jestem pod wielkim wrażeniem xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm marchewkowe, muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. marchewkowe ciasto, no ciekawe ciekawe:D

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicznie wyrosły, takie małe okrągłe pączusie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, pyszności! Aż nabrałam apetytu na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marchewkę na słodko w muffinach i cieście Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkim wypiekom z dodatkiem marchewki mówię zdecydowane TAK! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. potwierdzam - wychodzą bardzo dobre, nawet tym, co mają dwie lewe ręce :) polecam wszystkim smakoszom "marchewki w cieście" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to Ci wreszcie wyszło!:) jestem dumna:)

      Usuń
  12. Marchewkowe muszą być smaczne jak nie wiem co ;) Takie wilgotne i aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Na święta lubię takie marchewkowe:) a przy okazji Wesołych Świąt!!! :D

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)