Ps. pewnie zauważyliście, że na blogu pojawił się nowy widget "Nowości". Dziękuję mojemu A. za stworzenie go:)
Składniki na 3-4
porcje:
1 duża papryka
1 nieduże pętko kiełbasy
1 mała cukinia
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów w puszce lub 2 duże pomidory
Olej do smażenia
Opcjonalnie kostka rosołowa
Papryka w proszku – słodka (ok. 0,5 łyżeczki) i ostra
(ok. ¼ łyżeczki)
Przygotowanie:
- Cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Jeżeli używamy świeżych pomidorów, to sparzamy je, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Na patelni, z odrobiną oleju, smażymy cebulę, czosnek, kiełbasę i pieczarki. Następnie dodajemy pomidory i chwilę smażymy.
- Teraz pora dodać kostkę rosołową, solimy i pieprzymy do smaku, doprawiamy słodką i ostrą papryką w proszku.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy całość.
- Dodajemy paprykę i cukinię. Dusimy do miękkości kilka minut.
Anulla
Uwielbiam leczo :)
OdpowiedzUsuńja też często robię leczo, uwielbiamy takie dania:) świetnie rozgrzewa i super smakuje:)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam leczo ;))) na ostro, na słodko! kazde! ;-)
OdpowiedzUsuńMy tez uwielbiamy leczo,a najbardziej ze świeżą kajzerką:)
OdpowiedzUsuńtakie jest najlepsze!:)
UsuńKiedy ja ostatnio jadłam leczo...
OdpowiedzUsuńto trzeba to nadrobić:) tym bardziej, że przyrządza się je szybko:)
UsuńUwielbiam leczo z cukinii,a mam jej nadmiar więc chyba wiem co zrobię na jutrzejszy obiad:)apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńO jaaaa, molestowana byłam leczo jednego lata praktycznie przez 2 miesiące! Na działce był straszny urodzaj kabaczków i pomidorów, więc mama serwowała nam leczo na śniadanie, obiad i kolacje :) Później przez kilkanaście lat nie mogłam patrzeć na leczo...aż wróciłam do niego w tym roku. Pyszne i zdrowe danie. Lubię tak, jak Ty- z kiełbasą. Niektórzy dodają parówki ;/
OdpowiedzUsuńtak wiem, że niektórzy robią z parówkami, np. moja mama, ale ja wolę kiełbachę!:D biedna, to masz traumatyczne przeżycia z leczo, wcale się nie dziwię, że nie robiłaś go tyle czasu. Ja za to jako dziecko nie znosiłam kotletów jajecznych i rybnych i teraz po x latach chce się przemóc i zrobić:P
Usuńja też wolę z kiełbasą;) chociaż z parówkami też czasem robimy, ale to już nie to samo;)
OdpowiedzUsuńIdealnie rozgrzewające, bardzo lubię leczo
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo! Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńoj i do tego jak dla mnie świeża bułeczka, wprost idealne na jesienną słotę :)
OdpowiedzUsuńJa tez robię z kiełbasa i ogórkiem kiszonym, jest wyrażniejsze w smaku
OdpowiedzUsuńz ogórkiem jeszcze leczo nie robiłam, następnym razem dodam:)
UsuńJak ja kocham leczo!!!!!!!
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu chodzi za mną leczo..muszę zrobić bo na widok Twojego ślina mi cieknie
OdpowiedzUsuńpyszne rozgrzewające leczo w sam raz na chłodne dni ;)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czemu od tak dawna nie robiłam leczo ...
OdpowiedzUsuńczasem tak jest, że jakieś dania wylatują nam z głowy:)
UsuńJejku, doszło do mnie, że nie robiłam jeszcze w tym roku...
OdpowiedzUsuńLeczo marzenie :) Chyba się znowu sezon zaczyna, co? ;) Kilka moich wersji leczo możesz sprawdzić na http://leczo.net.pl :)
OdpowiedzUsuńto prawda sezon otwarty:D cukinia już się pojawiła i inne warzywa:D
Usuń