niedziela, 4 listopada 2012

Jesienny kociołek, czyli leczo

Jest to pyszne, szybkie i rozgrzewające danie w sam raz na jesienne chłody. Kojarzy mi się z tą porą roku ze względu na kolory warzyw.  Sposobów na leczo jest mnóstwo, jedni dodają cukinię, inni wolą wersję na ostro.  W moim natomiast nigdy nie może zabraknąć właśnie cukinii i dużej ilości papryki. Idealnie pasuje do makaronu, ziemniaków czy chleba.

Ps. pewnie zauważyliście, że na blogu pojawił się nowy widget "Nowości". Dziękuję mojemu A. za stworzenie go:)



Składniki na 3-4 porcje:
Kilka pieczarek
1 duża papryka
1 nieduże pętko kiełbasy
1 mała cukinia
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów w puszce lub 2 duże pomidory
Olej do smażenia
Opcjonalnie kostka rosołowa
Papryka w proszku – słodka (ok. 0,5 łyżeczki) i ostra (ok. ¼ łyżeczki)

Przygotowanie:
  1. Cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Jeżeli używamy  świeżych pomidorów, to sparzamy je, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  2. Na patelni, z odrobiną oleju, smażymy cebulę, czosnek, kiełbasę i pieczarki. Następnie dodajemy pomidory i chwilę smażymy.
  3. Teraz pora dodać kostkę rosołową, solimy i pieprzymy do smaku, doprawiamy słodką i ostrą papryką w proszku.
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy całość.
  5. Dodajemy paprykę i cukinię. Dusimy do miękkości kilka minut.
Smacznego,
Ann

24 komentarze:

  1. ja też często robię leczo, uwielbiamy takie dania:) świetnie rozgrzewa i super smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam leczo ;))) na ostro, na słodko! kazde! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. My tez uwielbiamy leczo,a najbardziej ze świeżą kajzerką:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy ja ostatnio jadłam leczo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to trzeba to nadrobić:) tym bardziej, że przyrządza się je szybko:)

      Usuń
  5. Uwielbiam leczo z cukinii,a mam jej nadmiar więc chyba wiem co zrobię na jutrzejszy obiad:)apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. O jaaaa, molestowana byłam leczo jednego lata praktycznie przez 2 miesiące! Na działce był straszny urodzaj kabaczków i pomidorów, więc mama serwowała nam leczo na śniadanie, obiad i kolacje :) Później przez kilkanaście lat nie mogłam patrzeć na leczo...aż wróciłam do niego w tym roku. Pyszne i zdrowe danie. Lubię tak, jak Ty- z kiełbasą. Niektórzy dodają parówki ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak wiem, że niektórzy robią z parówkami, np. moja mama, ale ja wolę kiełbachę!:D biedna, to masz traumatyczne przeżycia z leczo, wcale się nie dziwię, że nie robiłaś go tyle czasu. Ja za to jako dziecko nie znosiłam kotletów jajecznych i rybnych i teraz po x latach chce się przemóc i zrobić:P

      Usuń
  7. ja też wolę z kiełbasą;) chociaż z parówkami też czasem robimy, ale to już nie to samo;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealnie rozgrzewające, bardzo lubię leczo

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam leczo! Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. oj i do tego jak dla mnie świeża bułeczka, wprost idealne na jesienną słotę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja tez robię z kiełbasa i ogórkiem kiszonym, jest wyrażniejsze w smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z ogórkiem jeszcze leczo nie robiłam, następnym razem dodam:)

      Usuń
  12. Od jakiegoś czasu chodzi za mną leczo..muszę zrobić bo na widok Twojego ślina mi cieknie

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszne rozgrzewające leczo w sam raz na chłodne dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zastanawiam się czemu od tak dawna nie robiłam leczo ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem tak jest, że jakieś dania wylatują nam z głowy:)

      Usuń
  15. Jejku, doszło do mnie, że nie robiłam jeszcze w tym roku...

    OdpowiedzUsuń
  16. Leczo marzenie :) Chyba się znowu sezon zaczyna, co? ;) Kilka moich wersji leczo możesz sprawdzić na http://leczo.net.pl :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda sezon otwarty:D cukinia już się pojawiła i inne warzywa:D

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)