Składniki na bardzo dużą blachę:
Ciasto:
0,5 kg mąki
50g drożdży (pół opakowania)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
Ok. 200 ml letniej
wody (tyle, aby ciasto nie kleiło się nam do rąk)
1- 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
1- 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
Sos:
Mały słoiczek koncentratu (ok. 90-100g)
Bazylia
Oregano
Tymianek
Pieprz
Dodatkowo:
20 dag sera żółtego
ok. 10-15 dag pieczarek
ok. 5 dag salami pepperoni
ok. 5 dag szynki
mała cebula
Przygotowanie:
- Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby się rozpuściły.
- Mąkę wsypać do dużej miski, dodać do niej jajko, sól, czosnek w proszku i drożdże. Stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne. Następnie przykryć je ścierką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Teraz należy przygotować sos do pizzy. Do miseczki dodać koncentrat, wlać trochę wody (tak, aby była konsystencja sosu). Doprawić do smaku bazylią, oregano, tymiankiem i pieprzem.
- Ciasto rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić na spodzie sos. Ułożyć na nim pieczarki pokrojone w półtalarki, następnie szynkę lub salami pokrojone w grubą kostkę. Na część z szynką zawsze daję trochę cebuli pokrojonej w kostkę. Posypać całość startym serem żółtym.
- Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego,
Anulla
ale mi ochotę na pizzę zrobiłaś !
OdpowiedzUsuńuwielbiam domową pizzę;)u mnie w domu wszyscy się przekonali do hawajskiej, chociaż na początku też się jej bali;) i teraz głównie taką robimy:D
OdpowiedzUsuńto muszę jakoś i moich przekonać do hawajskiej:)
Usuńuwielbiam domową pizzę!:)
OdpowiedzUsuńDomowa pizza jest najlepsza!
OdpowiedzUsuńDomowa pizza jest najlepsza! Nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńno i teraz zapragnęłam zjeść kawałek twojej pizzy na śniadanie :P pycha!
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza. Polecam zrobienie pomidorowej podkładki na pomidorach, nie koncentracie. Jest o wiele smaczniejsza;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwina
czasem jeszcze duszę pomidorki na sos, ale nie miałam tyle czasu tym razem:)
Usuńwygląda przepięknie ale mam ochotę :):) chyba sobie zrobię w przyszłym tygodniu :)
UsuńFajna ta Twoja pizza. Dla mnie z salami! :)
OdpowiedzUsuńJadłabym taką w kazdej ilości:)
OdpowiedzUsuńWczoraj wypróbowałam, pyszna
OdpowiedzUsuńpieczemyy w termoobiegu ?
OdpowiedzUsuńja piekę bez:)
Usuńdziwny ten przepis, jajko ? do ciasta drozdzowego ? oczywiscie sa różne warianty ale ser to najlepiej dac pod warzywa pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdokładnie są różne warianty, ja zawsze robię z jajkiem i wychodzi. Jako dowód, że jest ok potwierdza, fakt, że ktoś już je robił wyżej i się wypowiadał oraz zdjęcie, które ukazuje efekt końcowy. Poza tym co do sera, każdy go robi jak lubi, ja zawsze daję na górę bo tak mi odpowiada, ale możesz zrobić inaczej.
Usuńjajka przeważnie powodują, że ciasto ma delikatniejszy smak, niektórzy robią na samych żółtkach (kwestia koloru, że jest lekko żółtawe), jedni robią na mleku inni na wodzie, każdy musi znaleźć swoją idealną wersję. Drożdże świeże można zastąpić instant, można dodać do ciasta tłuszcz np. oliwę. ale najważniejsze jest wyrobienie, ma być elastyczne
UsuńSmacznie wygląda
OdpowiedzUsuńnommm
Usuńpycha, moje ulubione danie :)
OdpowiedzUsuńI taka domowa pizza to rewelacja. Bardziej jak pizzerka, ale to smak lat 90 :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń