sobota, 10 listopada 2012

Mięsno – warzywny Francuz

Ostatnio wróciłam do domu nie dość, że bardzo późno, to jeszcze głodna, postanowiłam, więc zrobić na kolację paszteciki z ciasta francuskiego z mięsnym nadzieniem. Jest to szybka  i smaczna alternatywa dla zwykłych i nudnych kanapek. Staram się, od czasu do czasu urozmaicać swoje jedzenie, ale nie zawsze mam na to czas. Dodatkowo, pogoda za oknem mnie usypia, na głowie sporo obowiązków i tylko w weekend mogę zaszaleć w kuchni. A szkoda, bo w głowie mam mnóstwo pomysłów!
Ps. mi farszu trochę zostało, więc radzę zrobić mniej albo zjeść go potem do chleba.


Składniki na 10 sztuk:
Opakowanie ciasta francuskiego (375g)
20 dag mięsa mielonego
1 mała papryka
Mała puszka kukurydzy
15-18 dag pieczarek
1 cebula
0,5 łyżki ostrej papryki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
Olej
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Pieczarki pokroić drobno, paprykę i cebulę w kostkę.
  2. Na odrobinie oleju usmażyć mięso. Gdy zrobi się „szare” dodać do niego pieczarki i cebulę. Smażyć do odparowania wody. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed końcem smażenia dodać paprykę. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Dodać do mięsa kukurydzę i starty ser żółty. Całość wymieszać.
  4. Ciasto francuskie podzielić na 10 części.
  5. Nakładać farsz na środek ciasta i składać na pół. Należy dobrze skleić brzegi.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Smacznego,
Ann

18 komentarzy:

  1. ciasto francuskie bardzo mi smakuje, na słodko i słono, fajna odmiana od kanapek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto daje sporo możliwości, a kanapki wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto francuskie często ratuje moje obiady, gdy muszę zostać dłużej w pracy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale sobie narobiłam ochoty na takie cudo i barszczyk ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. niezastąpione ciasto francuskie, jak dobrze je mieć w lodówce:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam w zasadzie rolkę ciasta francuskiego w zanadrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto francuskie a farsz jest rewelacyjny,idealna przekąska dla gości:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm bardzo apetyczne, zjadłabym oj tak!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super się prezentuje i nie jest trudny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, nominowałam Cię do Liebster Award, byłoby mi bardzo miło gdybyś przyjęła wyróżnienie i wzięła udział w zabawie :) http://kruszynowe-kucharzenie.blogspot.com/2012/11/zostaam-dzis-wyrozniona-przez.html. Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ekstra na przekąskę lub kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja własnie zamierzam z zrobić ciasto francuskie z jabłkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam, też są pyszne, na moim blogu można je znaleźć jako francuskie mini szarlotki:)

      Usuń
  13. pysznie wygladają :) pomysł jak najbardziej do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)