1 jajko
1 łyżka mleka
Sól
Pieprz
Tymianek
Plaster szynki pokrojony w kostkę
Odrobina cebuli skrojona w kostkę
¼ małego pomidora
Masło
Przygotowanie:
- Jajko wbić do miski, dodać do niego mleko. Wymieszać trzepaczką.
- Dodać do masy mąkę, połączyć składniki ze sobą.
- Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Cebulę i szynkę zeszklić na odrobinie masła.
- Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- Do masy jajecznej dodać pomidora, szynkę i cebulę. Wymieszać.
- Masę wylać na roztopione na patelni masło.
- Smażyć z obu stron na złoty kolor lub złożyć na pół i podsmażyć chwilę obie strony, aby masa wewnątrz się ścięła.
Smacznego,
Ann
Uwielbiam omlety! Jadam je również na leniwe obiady :)
OdpowiedzUsuńja też lubię omlety, faktycznie energia zapewniona:)
OdpowiedzUsuńPycha!!
OdpowiedzUsuńZgrałyśmy się bo u mnie też omlet, tyle, że na słodko ;) Taki jak u Ciebie, wytrawny też bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńLubię omlety;) Mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię omlety, przede wszystkim za to, że można je tak szybko przygotować i dodać do nich to na co ma się akurat ochotę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam omleciki, ale z pomidorami jeszcze nie jadłam, super pomysł!!!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity omlet :) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńA teraz uwaga, nie jadłam nigdy omletu! Jako małe dziecko byłam szalenie wybredna, więc czas wreszcie nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńto koniecznie musisz spróbować!:)
UsuńBardzo mi się podoba takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńHejka Anulla właśnie Cię wyróżniłam w Liebster Blog i zapraszam Cię do zabawy. Oto link
OdpowiedzUsuńhttp://kuchareczkamala.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Pozdrawiam serdecznie
Dziś naszla mnie ochota na omlet. Ponieważ z braku pomidora, użyłem pokroionych w plastry pomidorków koktailowych. Pychota. :D
OdpowiedzUsuńpomidorki koktajlowe to świetna alternatywa:D
UsuńWłaśnie jestem po śniadanku i tym omleciku super smak pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało:)
Usuńdzięki za przepis, nie wiedziałem nawet, że to takie pyszne, co prawda masa mi się podczas smażenia rozwaliła ale i tak było smaczne :D
OdpowiedzUsuńZ omletami podobnie jak naleśnikami trzeba dojść do perfekcji, pamiętam jak nie znosilam ich przekrecac i złościlam gdy nie szło:-P ale najważniejsze ze cos smakuje- bloggera te słowa zawsze bardzo cieszą i budują;-)
UsuńHej :) ostatnio ciągle korzystam z twojego przepisu , omlety naprawdę pyszne , tylko ja dodaję jeszcze cukinię i ser , a pomidora nie sparzam i nie obieram :)
OdpowiedzUsuńsuper, że smakuje!;)a omlet to nieskończona ilość wariacji smakowych i za to go lubię:) z cukinią musiał być równie boski;)
UsuńProsty i smaczny ;) Robiłam go już kilka razy :)
OdpowiedzUsuńja etz juz robilam kilka razy I za kazdym razem smakuje tak samo super!!! dodaje czesto roznych skaldnikow,z eby wypadac smaki, kanie, lidlowe itp>( ale ze wsyztskimi jest fajnie!
OdpowiedzUsuńW koncu znalazlam idealny przepis :) Zrobilam z cebulka szynka i serem żółtym. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię omlety, szczególnie na słodko ;) Ja zazwyczaj dodaję do masy jajecznej mleko i mąkę, ale nieraz robię z samej masy jajecznej. Lubię też omlety biszkoptowe tylko, że białka tutaj oddziela się od żółtka i białka należy ubić na sztywną pianę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk