czwartek, 29 listopada 2012

Drożdżowe bułeczki z kurczakiem

Dziś przedstawiam Wam świetną przekąskę nie tylko do szkoły, ale również na imprezę. Zbliżają się Andrzejki, niedługo zagości sylwestrowe szaleństwo, więc ta propozycja może się niektórym  przydać. W okresie letnim powiedziałabym, że idealne są również na grilla ze znajomymi.

 Tysiąc razy powtarzam, że wolę wytrawne wypieki, więc pojawiają się one stosunkowo często na moim blogu. Po pierwsze dlatego, że domowym sposobem wychodzą taniej niż wszelakie paszteciki kupowane w sklepach, po drugie lubię zabierać je ze sobą na uczelnię. Dlatego dzisiaj prezentuję Wam bułeczki z dwoma nadzieniami – pieczarkowym i nazwanym przeze mnie a’la pizzowym.


 Składniki na 13-15 sztuk:
 
Ciasto:
0,5 kg mąki
50g świeżych drożdży
Ok. 200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko

Farsz:
20 dag pieczarek
30 dag piersi z kurczaka
Po ¼ żółtej i czerwonej papryki
Mała puszka kukurydzy
Kilka plastrów sera żółtego
Ketchup
Przyprawa do pizzy Prymat
Przyprawa do kurczaka złocista – Kamis
1 czerwona cebula

Przygotowanie:
  1. Drożdże zasypać cukrem. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, aby się rozpuściły.
  2. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, drożdże, sól, następnie stopniowo wlewać wodę (napisałam, że wody jest mniej więcej szklankę, gdyż ciasto ma być takie, aby nie kleiło się nam do rąk). Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne. Odstawić przykryte ścierką na około godzinę do wyrośnięcia.
  3. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Posypać przyprawą do kurczaka. Usmażyć na  odrobinie oleju
  4. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć do odparowania wody.
  5. Ciasto podzielić na około 15części. Rozciągnąć mniej więcej na długość dłoni. Nakładać farsz i dobrze skleić, tak aby powstały podłużne lub okrągłe bułeczki.
  6. I farsz: pieczarki podsmażone z cebulką, podsmażona pierś z kurczaka, ewentualnie ser żółty (tarty lub pół plasterka).
  7. II farsz: ciasto smarujemy ketchupem, sypiemy przyprawą do pizzy, kładziemy paprykę pokrojona w kostkę, podsmażoną pierś z kurczaka, kukurydzę i ser żółty (starty lub pół plasterka).
  8. Bułeczki posmarować białkiem. Opcjonalnie posypać sezamem. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  9. Piec ok. 15-20 minut  w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.

 Smacznego,
Ann

19 komentarzy:

  1. Jak zobaczyłam, że te bułeczki są z kurczakiem to od razu tu wparowałam ;) Świetne są, wypróbuję pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł. Oj chciałabym takie bułki jeść 10 lat temu w liceum :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. równie dobrze możesz je teraz ze sobą do pracy zabierać:)

      Usuń
  3. To mnie zaskoczyłaś, bułki z kurczakiem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, lepsze niż kanapki i w dodatku na ciepło są pewnie super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki z pyszną niespodzianką;)

    OdpowiedzUsuń
  6. z kurczakiem? nie próbowałam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny farsz do bułeczek,ja często robię paszteciki ale z mięsem,twój przepis bardzo mi się spodobał:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis. Ja jeszcze nie robiłam takich bułeczek, a chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam paszteciki a to jest świetna alternatywa dla tych kupnych i na pewno są jeszcze smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna żeby wziąć do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najbardziej apetycznie wyglądają po przekrojeniu:)) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Też bardzo lubię takie bułeczki z wytrawnym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bułeczki z kurczakiem w sam raz dla mojego męża. On kurczaka potrafi jeść na różne sposoby.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)