niedziela, 25 listopada 2012

Kurczak w cieście kokosowym

Popularne w chińskich knajpkach kulki to syte i smaczne danie, które wbrew pozorom można  w łatwy sposób odtworzyć w domu. Moja wersja jest bardzo podobna w smaku, jak i w wyglądzie do oryginału. Najlepszym dodatkiem do nich jest ryż oraz słodki sos chili. Wzorowałam się na przepisie ze strony chińskie przepisy.



Składniki na ok. 40 sztuk:
ok. 1,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
100g wiórków kokosowych
1 podwójna pierś z kurczaka
3 jajka
1 opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
750 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
sól

Sposób przygotowania:
  1. W  misce mieszamy mąkę pszenną,  mleko,  jajka,  proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.
  2. Następnie  dodajemy  wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej.
  4. Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz.
  5. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor.
  6. Wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Smacznego,
Ann

Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

38 komentarzy:

  1. fajne danie, w sam raz dla mnie:) lubię takie smaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super jedzonko, okazało się że prościutkie wykonanie, nie miałam akurat zwykłego mleka użyłam mleczka skondensowanego i też super w smaku.

      Usuń
  2. Uwielbiam dania z kuchni chińskiej,kurczak w cieście kokosowym musi smakowac wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie polecam spróbowanie zupy z soczewicą, jest pyszna :) Ja za to nie jadłam nigdy kurczaka z kokosem, musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm ostatnio myślałam nad takim kurczaczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadlem, wiec czuje sie zobowiazany zapewnic was, ze danie bylo bardzo smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  6. No ja też muszę przyznać że to danie jest super. Wiem bo nie raz w pracy u mnie robili i smakowało wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo je lubię, muszę wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Do kurczaka słodkie dodatki bardzo pasują, na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Raczej wolę polską kuchnię ,ale te chińskie kuleczki spróbowałabym:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jadłam tylko w "chińczyku". Twoje domowe muszą być 100 razy lepsze

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy ten przepis, nigdy nie zagłębiałam się w tajniki kuchni chińskiej, ale to fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurczaczek, kokos... to jest to!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. to połączenie smaków musi być bardzo pyszne:) oryginalne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł:) Zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Niezłe połączenie, ja bym chętnie skosztowała ale gorzej z moim mężem nie lubi kokosa:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne! Kurczę, a ja się boję robić coś na oleju:( Po tym jak ze szwagrem prawie spaliliśmy kuchnię w akademiku bo nam olej zapłonął:( A one tak kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to wręcz traumatyczne wspomnienia masz:( to już druga osoba moimi daniami coś sobie przypomina - kiedyś Andźka o katowaniu leczo.

      Usuń
    2. Hehe ale to nie wina Twojego dania:) Bo jak patrzę na danie to mi jedynie ślinka leci:))

      Usuń
    3. hehehe tak teraz czytam Anulla Twoja odpowiedź i pękam ze śmiechu ;) Nie bierz do siebie tego leczo, ale rzeczywiście mamuśka katowała nim całą rodzinę przez wakacje :D

      Usuń
    4. teraz to dla Ciebie jest zabawne chociaż:)tak mi się skojarzyło z Tobą jak Elexis napisała o historii z akademika:)

      Usuń
    5. a i każdy chyba ma jakieś danie, które źle mu się kojarzy z dzieciństwa - u mnie to są kotlety jajeczne i rybne (chyba tylko ja wiem jak ich nie znosiłam:P)

      Usuń
    6. Jak na patelni zapali się olej to NIE WOLNO gasić go wodą. Należy przykryć patelnię szybko pokrywką, czy jak nie ma pod ręką innym garnkiem czy choćby drewnianą deską do krojenia.

      Usuń
  18. Uwielbiam! Chociaż nigdy nie wychodzą mi takie równiutkie kulki jak Tobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciekawy pomysł na kurczak, wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię takie smaki :D wyglądają idealnie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. fajny pomysł, jeszcze czegoś takiego nie jadłam, więc myślę, że warto spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  22. a można inne mięsko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić kurczaka indykiem, nie radzę używać innego już mięsa, gdyż całość smażymy i mięso w środku będzie surowe. wołowina czy wieprzowina wymaga dłuższego czasu, a ciasto i kurczak razem idealnie robią się gotowe:)

      Usuń
  23. Przed chwilą skończyłam jeść... Świetne danie, gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowało:)

      Usuń
  24. Zrobiłam z twojego przepisu dziś na obiad.
    Powiem tak:
    bardzo smaczne i mam pytanko czy mogę zamieścić twój przepis na swoim blogu, oczywiście z adnotacją ze pochodzi od ciebie :)

    Ps. Dodałam też mąkę kukurydzianą dzięki niej było fajne chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało
      oczywiście, że możesz, będzie mi miło:)
      fajny pomysł z tą mąką kukurydzianą, następnym razem wykorzystam:)

      Usuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)