Składniki na ok.
40 sztuk:
ok. 1,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
100g wiórków kokosowych
1 podwójna pierś z kurczaka
3 jajka
1 opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
750 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
ok. 1,5 szklanki mleka
2 szklanki mąki
100g wiórków kokosowych
1 podwójna pierś z kurczaka
3 jajka
1 opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
750 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
sól
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
- W misce mieszamy mąkę pszenną, mleko, jajka, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.
- Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Pokrojonego w grubą kostkę kurczaka maczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub cedzaka wrzucamy na głęboki tłuszcz.
- Smażymy na małym ogniu na złoty kolor.
- Wyjmujemy na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Smacznego,
Ann
fajne danie, w sam raz dla mnie:) lubię takie smaki
OdpowiedzUsuńsuper jedzonko, okazało się że prościutkie wykonanie, nie miałam akurat zwykłego mleka użyłam mleczka skondensowanego i też super w smaku.
UsuńUwielbiam dania z kuchni chińskiej,kurczak w cieście kokosowym musi smakowac wybornie:)
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam spróbowanie zupy z soczewicą, jest pyszna :) Ja za to nie jadłam nigdy kurczaka z kokosem, musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńmmmm ostatnio myślałam nad takim kurczaczkiem :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne to musiało być ;)
OdpowiedzUsuńJadlem, wiec czuje sie zobowiazany zapewnic was, ze danie bylo bardzo smaczne :D
OdpowiedzUsuńNo ja też muszę przyznać że to danie jest super. Wiem bo nie raz w pracy u mnie robili i smakowało wybornie :)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię, muszę wypróbować Twój przepis!
OdpowiedzUsuńDo kurczaka słodkie dodatki bardzo pasują, na pewno by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńRaczej wolę polską kuchnię ,ale te chińskie kuleczki spróbowałabym:)
OdpowiedzUsuńWitam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciekawe przepisy :)
OdpowiedzUsuńJadłam tylko w "chińczyku". Twoje domowe muszą być 100 razy lepsze
OdpowiedzUsuńCiekawy ten przepis, nigdy nie zagłębiałam się w tajniki kuchni chińskiej, ale to fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńKurczaczek, kokos... to jest to!:)
OdpowiedzUsuńto połączenie smaków musi być bardzo pyszne:) oryginalne:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:) Zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńNiezłe połączenie, ja bym chętnie skosztowała ale gorzej z moim mężem nie lubi kokosa:)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Kurczę, a ja się boję robić coś na oleju:( Po tym jak ze szwagrem prawie spaliliśmy kuchnię w akademiku bo nam olej zapłonął:( A one tak kuszą:)
OdpowiedzUsuńto wręcz traumatyczne wspomnienia masz:( to już druga osoba moimi daniami coś sobie przypomina - kiedyś Andźka o katowaniu leczo.
UsuńHehe ale to nie wina Twojego dania:) Bo jak patrzę na danie to mi jedynie ślinka leci:))
Usuńhehehe tak teraz czytam Anulla Twoja odpowiedź i pękam ze śmiechu ;) Nie bierz do siebie tego leczo, ale rzeczywiście mamuśka katowała nim całą rodzinę przez wakacje :D
Usuńteraz to dla Ciebie jest zabawne chociaż:)tak mi się skojarzyło z Tobą jak Elexis napisała o historii z akademika:)
Usuńa i każdy chyba ma jakieś danie, które źle mu się kojarzy z dzieciństwa - u mnie to są kotlety jajeczne i rybne (chyba tylko ja wiem jak ich nie znosiłam:P)
UsuńJak na patelni zapali się olej to NIE WOLNO gasić go wodą. Należy przykryć patelnię szybko pokrywką, czy jak nie ma pod ręką innym garnkiem czy choćby drewnianą deską do krojenia.
UsuńUwielbiam! Chociaż nigdy nie wychodzą mi takie równiutkie kulki jak Tobie ;)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na kurczak, wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki :D wyglądają idealnie!!! :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, jeszcze czegoś takiego nie jadłam, więc myślę, że warto spróbować:D
OdpowiedzUsuńa można inne mięsko?
OdpowiedzUsuńmożna zastąpić kurczaka indykiem, nie radzę używać innego już mięsa, gdyż całość smażymy i mięso w środku będzie surowe. wołowina czy wieprzowina wymaga dłuższego czasu, a ciasto i kurczak razem idealnie robią się gotowe:)
UsuńPrzed chwilą skończyłam jeść... Świetne danie, gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowało:)
UsuńZrobiłam z twojego przepisu dziś na obiad.
OdpowiedzUsuńPowiem tak:
bardzo smaczne i mam pytanko czy mogę zamieścić twój przepis na swoim blogu, oczywiście z adnotacją ze pochodzi od ciebie :)
Ps. Dodałam też mąkę kukurydzianą dzięki niej było fajne chrupiące :)
cieszę się, że smakowało
Usuńoczywiście, że możesz, będzie mi miło:)
fajny pomysł z tą mąką kukurydzianą, następnym razem wykorzystam:)
pyszne
OdpowiedzUsuń