niedziela, 2 grudnia 2012

Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym

Pulpety to klasyczne, smaczne danie, które można przygotować w 30 minut. Wystarczy zrobić ich trochę więcej i mamy obiad na 2 dni. Najmniej chyba lubię je w wersji pomidorowej, dlatego przeważnie goszczą one u mnie w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Tym razem, na prośbę brata, postawiłam na dodatek chrzanu. Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym albo kaszą i ulubioną surówką.

 
Składniki na ok. 12 sztuk:
0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
1l bulionu (ewentualnie woda i dwie kostki rosołowe)
1 mała marchewka
2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) –ok. pół małego pojemniczka
3 czubate łyżeczki chrzanu
2 łyżki mąki
3-4 ziarna ziela angielskiego
Liść laurowy
1 cebula
2 kajzerki namoczone w mleku lub wodzie
1 jajko
Bułka tarta
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
  1. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 kajzerki, sól, pieprz. Wszystko wyrobić do połączenia składników. Gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej.
  2. Z mięsa formować kulki.
  3. Pulpety można uprzednio obsmażyć (ja tego nie robię), przełożyć je do garnka, zalać bulionem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 20 minut do miękkości mięsa.
  4. Pulpeciki wyjąć na talerz. Pora przygotować sos. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę. Zagotować chwilę. Następnie mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Wlać do garnka w celu zagęszczenia sosu.
  5. Z powrotem do garnka włożyć pulpeciki.
Smacznego,
Ann

30 komentarzy:

  1. Lubię takie domowe obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i domowo :) ja najbardziej lubię koperkowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pieczarkowe:) ale koperkowe są prawie na równi z nimi:D

      Usuń
  3. ja robię często pulpeciki na dwa dni:) pysznie i szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No dokładnie ja tez tak robię na dwa dni :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo tak jest najwygodniej, szczególnie gdy w tygodniu nie ma się za bardzo czasu:)

      Usuń
  5. Hmm a ja zrobię w sosie pomidorowym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Najczęściej robię je w sosie pomidorowym lub pieczarkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie pulpeciki, smakowicie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm lubię taki sosik po pulpecikach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smakowite pulpeciki, a sos mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sos chrzanowy a z pulpetami pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. apetycznie się prezentują, ja zawsze robiłam pulpeciki w sosie pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat jestem strasznie głodna a tu takie pulpeciki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale smacznie mniam :)
    ja też nie przepadam za pulpetami w sosie pomidorowym ;)
    w sosie koperkowym pycha.
    Chyba mnie zainspirowałaś i już wiem co zrobię jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To właśnie jest zdjęcie żeberek po upieczeniu, ale tak szybko zniknęły, że na talerzu już nie mam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pulpeciki smakowite, na ostro nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  16. ostatnio chrzan dodaję do wielu potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  17. W sosie chrzanowym nie jadłam! Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Och, boskie pulpeciki, dawno nie robiłam, a lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award, zapraszam po szczegóły

    http://widelcempoteflonie.blogspot.com/2012/12/liebster-blog-award_5.html

    OdpowiedzUsuń
  20. robiłam kiedyś sos chrzanowy, ale się nie udał... może spróbuje Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wykonuje tak samo, jednak nie dodaje jajka i kajzerki do mięsa. Dzięki temu pulpety są bardziej zwarte :) świetnie do tego pasuje purre ziemniaczane.

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)