Składniki na ok. 12
sztuk:
0,5 kg mięsa mielonego drobiowego
1 mała marchewka
2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) –ok. pół małego
pojemniczka
3 czubate łyżeczki chrzanu
2 łyżki mąki
3-4 ziarna ziela angielskiego
Liść laurowy
1 cebula
2 kajzerki namoczone w mleku lub wodzie
1 jajko
Bułka tarta
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 kajzerki, sól, pieprz. Wszystko wyrobić do połączenia składników. Gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej.
- Z mięsa formować kulki.
- Pulpety można uprzednio obsmażyć (ja tego nie robię), przełożyć je do garnka, zalać bulionem. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 20 minut do miękkości mięsa.
- Pulpeciki wyjąć na talerz. Pora przygotować sos. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę. Zagotować chwilę. Następnie mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Wlać do garnka w celu zagęszczenia sosu.
- Z powrotem do garnka włożyć pulpeciki.
Smacznego,
Ann
Pycha:)
OdpowiedzUsuńLubię takie domowe obiadki :)
OdpowiedzUsuńPysznie i domowo :) ja najbardziej lubię koperkowe
OdpowiedzUsuńja pieczarkowe:) ale koperkowe są prawie na równi z nimi:D
UsuńTeż je lubię :)
OdpowiedzUsuńja robię często pulpeciki na dwa dni:) pysznie i szybko:)
OdpowiedzUsuńNo dokładnie ja tez tak robię na dwa dni :))
OdpowiedzUsuńbo tak jest najwygodniej, szczególnie gdy w tygodniu nie ma się za bardzo czasu:)
UsuńHmm a ja zrobię w sosie pomidorowym:)
OdpowiedzUsuńPyszne! Najczęściej robię je w sosie pomidorowym lub pieczarkowym:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pulpeciki, smakowicie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńmmmm lubię taki sosik po pulpecikach :)
OdpowiedzUsuńPycha! Pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
bardzo smakowite pulpeciki, a sos mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos chrzanowy a z pulpetami pycha:)
OdpowiedzUsuńapetycznie się prezentują, ja zawsze robiłam pulpeciki w sosie pomidorowym.
OdpowiedzUsuńapetyczny obiad:)
OdpowiedzUsuńKonkretny smak, mniam :)
OdpowiedzUsuńAkurat jestem strasznie głodna a tu takie pulpeciki:)
OdpowiedzUsuńAle smacznie mniam :)
OdpowiedzUsuńja też nie przepadam za pulpetami w sosie pomidorowym ;)
w sosie koperkowym pycha.
Chyba mnie zainspirowałaś i już wiem co zrobię jutro na obiad :)
Uwielbiam pulpety!
OdpowiedzUsuńTo właśnie jest zdjęcie żeberek po upieczeniu, ale tak szybko zniknęły, że na talerzu już nie mam.
OdpowiedzUsuńPulpeciki smakowite, na ostro nie robiłam.
OdpowiedzUsuńObiad pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńostatnio chrzan dodaję do wielu potraw :)
OdpowiedzUsuńW sosie chrzanowym nie jadłam! Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńOch, boskie pulpeciki, dawno nie robiłam, a lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Twój blog do zabawy Libster Blog Award, zapraszam po szczegóły
OdpowiedzUsuńhttp://widelcempoteflonie.blogspot.com/2012/12/liebster-blog-award_5.html
robiłam kiedyś sos chrzanowy, ale się nie udał... może spróbuje Twojego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńWykonuje tak samo, jednak nie dodaje jajka i kajzerki do mięsa. Dzięki temu pulpety są bardziej zwarte :) świetnie do tego pasuje purre ziemniaczane.
OdpowiedzUsuń