czwartek, 4 października 2012

Gulasz drobiowy

W pierwotnym zamyśle miał być kurczak w sosie piwnym, jednak się rozmyśliłam, gdyż nie jestem fanką goryczy piwa i postanowiłam przyrządzić gulasz. Podałam go z kuskusem. Dzisiejsze danie nie jest ani skomplikowane, ani kosztowne, a na pewno smaczne.

Czy Was też złapała taka jesienna chandra? Albo to ta pogoda tak na mnie wpływa albo za dużo mam na głowie i to mnie przytłacza. Już sama nie wiem. W każdym razie czuję się taka bez energii. Choć dziś już jest trochę lepiej. Potrzebowałam się "odmóżdzyć", jak ja to mówię i mam nadzieję, że nie ulotni mi się to za szybko:)



Składniki na 3 porcje:
pół żółtej papryki
30 dag piersi z kurczaka
1 łyżka śmietany
0,5 litra bulionu lub woda i kostka rosołowa
4 łyżki sosu sojowego
0,5 łyżki słodkiej papryki w proszku
odrobina ostrej papryki w proszku
1 marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 ziela angielskie
liść laurowy
mały kawałek pora
1,5 - 2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej

Przygotowanie:
  1.  Pierś, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, natomiast marchew w pół talarki. Czosnek posiekać.
  2. Pierś z cebulą i czosnkiem podsmażyć na odrobinie oleju. Zalać bulionem. Dodać marchew, por, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. Doprawić do smaku sosem sojowym, papryką słodką i ostrą w proszku oraz solą i pieprzem.
  4. Następnie dodać żółtą paprykę (ja daję pod koniec gotowania, gdyż wolę lekko twardą).
  5. Sos zabielić łyżką śmietany.
  6.  Zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.
Smacznego,
Anulla

12 komentarzy:

  1. super jest taki gulasz, na pewno bardzo smaczny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być niezwykle delikatny i smaczny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak gulasz to tylko drobiowy. Innego nie lubię..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jeszcze z wieprzowego, gulaszowego mięsa lubię:)

      Usuń
  4. Pysznie wygląda:)
    Uwielbiam takie gulasze:)
    Dorzucam do nich warzywa i jest po prostu.. wygórowane danie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, drobiowego jeszcze nie robiłam :))
    A Twój pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszny i lekki gulasz,to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To podobno przesilenie jesienne się nazywa:)A gulasz wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)