Gdy tylko zobaczyłam przepis na to ciasto
na blogu schokoladeinspirationen, od razu wiedziałam, że
muszę je zrobić. Kojarzy mi się ono z jesienią oraz jej skarbami. Do
oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie
komponowały się z resztą składników.
Składniki na blaszkę 22x24 cm:
1 szkl. orzechów włoskich
1,5 szkl. mąki
3 duże jabłka - u mnie szara reneta
3 jajka
5 łyżeczek oliwy/oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
8 dag suszonych bananów (tzw. chipsy
bananowe)
Przygotowanie:
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, odstawić na godzinę aż puszczą sok.
- Orzechy i czekoladę posiekać na grube kawałki. Banany połamać na drobniejsze.
- Do jabłek dodać resztę bakalii.
- Mąkę, jajka, olej i proszek do pieczenia do pieczenia połączyć na jednolitą masę.
- Dodać do owoców i bakalii. Połączyć.
- Wylać do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
- Piec na brązowy kolor 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego,
Anulla
Super ciasto,jeszcze takiego nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńWiesz ja chyba tez je zrobię...
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho:)
polecam, bo jest pyszne!:)
UsuńNiedawno robiłam podobne, tylko z duużą ilością bakalii:)
OdpowiedzUsuńto jest właśnie Twój przepis, tylko dodałam do niego suszone banany:)
Usuńteż robię podobny placek i przyznaję, że jest pyszny w różnych kombinacjach:)
OdpowiedzUsuńMmm ale wypaśne, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńKolejny dowód na to, że amerykańskie ciasta wcale nie muszą być ekstremalnie słodkie i kaloryczne, żeby były smaczne :)
OdpowiedzUsuńja właśnie uwielbiam te mniej słodkie:)i dlatego niestety od tego się już uzależniłam:P
Usuńnapakowane pysznościami ,jesień *.*
OdpowiedzUsuńjeny wygląda wspaniale! kradnę ten kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo:)
Usuńbrzmi i wygląda fantastycznie, tylko orzechy bym zmieniła, bo mam uczulenie :(
OdpowiedzUsuńto zawsze można je czymś zamienić:)
UsuńPorywam kawałek! Uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńMocno jesienne składniki :) Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń