sobota, 20 października 2012

Jesienne ciasto

Czyli amerykański placek z bakaliami

Gdy tylko zobaczyłam przepis na to ciasto na blogu schokoladeinspirationen, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Kojarzy mi się ono z jesienią oraz jej skarbami. Do oryginalnego przepisu dodałam jedynie suszone banany, które świetnie komponowały się z resztą składników.




Składniki na blaszkę 22x24 cm:
1 szkl. cukru
1 szkl. orzechów włoskich
1,5 szkl. mąki
3 duże jabłka - u mnie szara reneta
3 jajka
5 łyżeczek oliwy/oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
8 dag suszonych bananów (tzw. chipsy bananowe)

Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, odstawić na godzinę aż puszczą sok.
  2. Orzechy i czekoladę  posiekać na grube kawałki. Banany połamać na drobniejsze.
  3. Do jabłek dodać resztę bakalii.
  4. Mąkę, jajka, olej i proszek do pieczenia do pieczenia połączyć na jednolitą masę.
  5. Dodać do owoców i bakalii. Połączyć.
  6. Wylać do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  7. Piec na brązowy kolor 50 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego,
Ann   

16 komentarzy:

  1. Super ciasto,jeszcze takiego nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz ja chyba tez je zrobię...
    Bardzo fajne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedawno robiłam podobne, tylko z duużą ilością bakalii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest właśnie Twój przepis, tylko dodałam do niego suszone banany:)

      Usuń
  4. też robię podobny placek i przyznaję, że jest pyszny w różnych kombinacjach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny dowód na to, że amerykańskie ciasta wcale nie muszą być ekstremalnie słodkie i kaloryczne, żeby były smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie uwielbiam te mniej słodkie:)i dlatego niestety od tego się już uzależniłam:P

      Usuń
  6. napakowane pysznościami ,jesień *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. jeny wygląda wspaniale! kradnę ten kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. brzmi i wygląda fantastycznie, tylko orzechy bym zmieniła, bo mam uczulenie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zawsze można je czymś zamienić:)

      Usuń
  9. Porywam kawałek! Uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mocno jesienne składniki :) Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)