Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Zmodyfikowałam go
lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi
spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i
pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M.,
która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami.
Składniki na 20 sporych ciastek:
½ szkl. cukru
100g margaryny
1 szkl. sezamu
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu (ja nie miałam, więc dałam przyprawę
do szarlotki Kamis – mieszanka cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu)
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie miód (ja nie dałam)
Przygotowanie:
- Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko.
- W oddzielnej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sezam, sól, cynamon, proszek do pieczenia.
- Następnie suche składniki stopniowo dodawać do ciasta.
- Masę wstawić na 30-40 minut do lodówki.
- Formułować kulki ok. 3 cm, spłaszczyć. Układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec na złoty kolor w temp 170-180 stopni ok. 15 minut.
Smacznego,
Anulla
no świetne te Twoje ciasteczka:) sezamowo u nas!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacha :) też kiedyś robiłam, bardzo syte i pysznie sezamowe!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne te ciasteczka sezamowe:)rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńhahaha, dzięki za dedykację :P. a sezamków nie zjadłam do tej pory!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zdałam sobie sprawę, że choć uwielbiam sezam (a co za tym idzie wypieki z sezamem przede wszystkim) to nigdy nic sama z tymi ziarnami nie upiekłam. O nie! Trzeba to zmienić! :D
OdpowiedzUsuńno to koniecznie musisz nadrobić:)
UsuńNajlepsze to wyciągnięte prosto z piekarnika:))
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo sa mega pyszne;)
Usuńsuper:) chrupiące pyszności:D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńTeż chciałam je upiec :) Często zdarza mi się powtarzać przepisy z Moich Wypieków :)
OdpowiedzUsuńLubię ! Sto lat nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńPyszne i chrupiące :)
OdpowiedzUsuńMoja mama uwielbia sezam, koniecznie jej upiekę :)
OdpowiedzUsuńbrzmi fantastycznie, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie, podoba mi się, że sezamu jest sporo
OdpowiedzUsuń