sobota, 27 października 2012

Ciasteczka sezamowe

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Zmodyfikowałam go lekko pod siebie. Zawsze, gdy robię pierś z kurczaka w sezamie, zostaje mi spora część paczki i postanowiłam coś z tym zrobić. Ciasteczka są kruche i pyszne, a także mega banalne. Dedykuję je koleżance z uczelni – Magdzie M., która twórczo kusiła sezamkami przed zajęciami.




Składniki na 20 sporych ciastek:
1¼ szkl. mąki
½ szkl. cukru
 100g margaryny
1 szkl. sezamu
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu (ja nie miałam, więc dałam przyprawę do szarlotki Kamis – mieszanka cynamonu, imbiru, goździków i kardamonu)
1 jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie miód (ja nie dałam)

Przygotowanie:
  1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko.
  2. W oddzielnej misce połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sezam, sól, cynamon, proszek do pieczenia.
  3. Następnie suche składniki stopniowo dodawać do ciasta.
  4. Masę wstawić na 30-40 minut do lodówki.
  5. Formułować kulki ok. 3 cm, spłaszczyć. Układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec na złoty kolor w temp 170-180 stopni ok. 15 minut.
Smacznego,
Ann

17 komentarzy:

  1. no świetne te Twoje ciasteczka:) sezamowo u nas!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne ciacha :) też kiedyś robiłam, bardzo syte i pysznie sezamowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być pyszne te ciasteczka sezamowe:)rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  4. hahaha, dzięki za dedykację :P. a sezamków nie zjadłam do tej pory!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zdałam sobie sprawę, że choć uwielbiam sezam (a co za tym idzie wypieki z sezamem przede wszystkim) to nigdy nic sama z tymi ziarnami nie upiekłam. O nie! Trzeba to zmienić! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze to wyciągnięte prosto z piekarnika:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też chciałam je upiec :) Często zdarza mi się powtarzać przepisy z Moich Wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię ! Sto lat nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mama uwielbia sezam, koniecznie jej upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. brzmi fantastycznie, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają smakowicie, podoba mi się, że sezamu jest sporo

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)