Składniki na 2 porcje:
pół piersi z kurczaka (moja miała 26 dag)
mrożonka warzyw chińskich
4 łyżeczki sosu sojowego
ok 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej Kamis
makaron chiński noodles lub makaron z 3 zupek błyskawicznych (u mnie ta druga opcja)
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Do miski z kurczakiem dodać sos sojowy i łyżeczkę przyprawy kuchni chińskiej. Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.
- Na rozgrzanym oleju smażyć mięso. Ewentualnie posolić i popieprzyć je do smaku. Do mięsa dodać warzywa. Dodać odrobinę wody (kilka łyżek), aby się nie przypaliło i smażyć/dusić około 8 minut do miękkości warzyw.
- Pod koniec smażenia do miski pokruszyć makaron, zalać go wodą. Trzymać pod przykryciem zgodnie z opakowaniem (mniej więcej 3 minuty).
- Do rondla z mięsem i warzywami dodać makaron. Wymieszać.
Smacznego,
Anulla
faktycznie szybciutko się robi:) fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńAle mi narobilas smaka tym postem. Pysznie to wyglada!
OdpowiedzUsuńPamiętam takie chińskie wariacje - na 1 roku to był standard :D
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, zdecydowanie. Swoją drogą, dawno nie robiłam chińszczyzny :) Mam tylko zdjęcie tortu przed posmarowaniem go kajmakiem : http://i50.tinypic.com/2dsnswx.jpg
OdpowiedzUsuńi tak fajne, a ślicznie udekorowane kajmakiem:) u mnie w domu byliby zachwyceni, ale ja musiałabym dżem dodać, bo inaczej bym się zasłodziła:)
UsuńMojemu by pewnie zasmakowało, bo uwielbia chińszczyznę ;))
OdpowiedzUsuńja też ją uwielbiam i to na różne sposoby:)
Usuńo ja Cię! Jakie pyszności! Uwielbiam kurczaka po chińsku :)))
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie pyszności np na dzisiejszą kolację :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń