3-4 filety mintaja
Pęczek koperku
Małe opakowanie śmietany – u mnie 18%
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
Kubek bulionu
Sól
Pieprz
Olej
Przygotowanie:
- Rybę rozmrozić, opłukać i wysuszyć. Ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i popieprzyć. Odstawić na 20 minut do lodówki.
- Bulion wlać do rondla. Dodać do niego posiekany czosnek i koper. Ewentualnie posolić i popieprzyć do smaku. Chwilę gotować.
- Do miseczki przełożyć śmietanę, dolać do niej wywar. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Przelać do rondla.
- Następnie zagęścić sos mąką (wymieszaną z wodą za pomocą trzepaczki).
- Rybę z obu stron usmażyć na odrobinie oleju. Wyłożyć na talerze i polać sosem. Podawać z ziemniakami.
Smacznego,
Anulla
Ryby w takim sosie jeszcze nie jadłam. Spróbuję kiedyś takie połączenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmmm, pyszności:)
OdpowiedzUsuńpyszne danie bardzo
OdpowiedzUsuńpyszna ryba, uwielbiam takie obiady!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sosy koperkowe, połączenie z rybą- pomysł pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybę z dodatkiem sosu:)
OdpowiedzUsuńCzemu nie, może to byc smaczne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby :) Pysznie się prezentuje w tym sosiku :)
OdpowiedzUsuńRyba i koperek to duet doskonały, pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńRyba w połączeniu z takim sosem to coś pysznego ;)
OdpowiedzUsuńwyjątkowy i fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki sos!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię rybę w sosie koperkowym, ale sos robię na bazie beszamelowego :)
OdpowiedzUsuńSwietne polaczenie ryba-koperek-smietana!;)
OdpowiedzUsuńTo musi byc prawdziwa rozkosz dla podniebienia...:)
chyba tylko raz jadłam rybę w sosie koperkowym.
OdpowiedzUsuńLubie ryby więc wypróbuję przepis na pewno! :-)
Za sos wielkie brawa. Dodatek dość intensywnych i pachnących dodatków na pewno nadaje mu specyficznego smaku. Myślę, że do kurczaka jak najbardziej pasuje i się sprawdzi. Rybka była na tak, to drób pewnie również:D
OdpowiedzUsuńSuper że sos jest domowy, bardzo fajny i smaczny obiad
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :}
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne! Aż zgłodniałam przez ciebie o 22:06 :)
OdpowiedzUsuńPo dzisiejszym ciężkim dniu chętnie bym zjadła taka pyszną rybke nawet o tak późnej porze.
OdpowiedzUsuńProste w przygotowaniu a brzmi przesmacznie. Robiłam kiedyś łososia w koprze. Mam nadzieję, że uda mi się znaleść świeżego mintaja.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na obiad. Wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za bardzo za rybami, ale sosik bardzo fajny. Daj znać jak się komponuje z mięskiem :)
OdpowiedzUsuńRybkę uwielbiam pod kazdą postacia :) a sosik -pychota !!
OdpowiedzUsuńTakiej rybki jeszcze nie jadłam :P Ale zapowiada się bardzo smacznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńA tą rybę w panierce smażysz? Może by tak wypaliło uduszenie jej w tym sosie? Jak myślicie?
OdpowiedzUsuńryba jest bez panierki, pokrojona jedynie na mniejsze kawałki i smażona na patelni z powłoką, która nie przywiera. Jak ją obsmażysz po 3-4 minuty z każdej strony na wolnym ogniu, to będzie rumiana i niesurowa. Myślę, że spokojnie możesz ją udusić - przepis to tylko inspiracja, który można modyfikować:)
UsuńBardzo Lubię ryby, a taki sos pasuje do ryb.;)
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie, uwielbiam ryby pod każdą postacią, a z tak przygotowanym sosem musiały smakować wyśmienicie:) wyglądają bardzo apetycznie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń