wtorek, 8 stycznia 2013

Kakaowa szarlotka

Niektórzy pewnie powiedzą, że się powtarzam, ale cóż, uwielbiam wypieki z jabłkami. Dają one nutę kwaskowatości połączoną ze słodyczą ciasta, więc i tym razem nie mogłam się oprzeć tej pokusie. Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że go przygotuję.  Tym razem pochodzi on z numeru 10 „Ale pychoty”. Po upieczeniu ciasto jest wilgotne. Samo przygotowanie zaś jest błyskawicznie. Cała filozofia polega na wymieszaniu składników i przelaniu ich do foremki. Przepis lekko zmodyfikowałam – dodałam do masy mleko oraz trochę inaczej połączyłam składniki.


Składniki na blaszkę 14x31cm (duża keksówka):
0,5 kg mąki
5 jajek
1 szklanka cukru
3-4 jabłka (najlepiej szara reneta)
1 szklanka oleju
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
¼ szklanki mleka

Przygotowanie:
  1. Jajka ubić z cukrem.
  2. Suche składniki, tj.: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy – połączyć ze sobą.
  3. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo wsypywać suche składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  4. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
  6. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego,
Ann

22 komentarze:

  1. Bardzo lubię to ciasto, tak jak mówisz słodycz z kwaskowatością jabłek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta! Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś piekłam podobną, pyszna była :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super i jakie szybkie w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Życzę powodzenia na egzaminach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie idealne ciasto do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie szybka, chyba się skuszę i upiekę sobie na taką!

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka plus kakao - musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam te ciasto, moja teściowa mówi na nie słoninka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna odsłona tradycyjnej szarlotki:) Zostało coś dla mnie?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja takie lubie najbardziej :) zawsze cos szybkiego i slodkiego pod reka, jeszcze z jablkami...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak powtarzać jak najbardziej się można, a nawet tzreba. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  14. aj też uwielbiam wypieki z jabłkami, a kakaowa wersja szarlotki brzmi bardzo ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta szarlotka wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekę podobne ciacho :) Również uwielbiam wypieki z dodatkiem jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sama szarlotka kusi, a z czekoladą to już całkiem :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Proste i sycące - akurat na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Hmmm komentarz miał dotyczyć chłopskiego garnka ;) znów klikam gdzie nie trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha:) U mnie nazywane jest "salcesonem" :)

    OdpowiedzUsuń

Podpisz się pod komentarzem, jeżeli jesteś Anonimowy:)